najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Robinson sa Budelija: Sam čuva ostrvo već 27 godina

Budeli je ostrvo u Tirenskom moru, površine 1,6 kilometara i nalazi se blizu obale Sardinije. Mauro Morandi (77), “Robinson sa Budelija” kako ga nazivaju italijanski novinari, je još 1989. godine angažovan od strane jedne švajcarske kompanije, kao čuvar, pa je on na njemu već 27 godina jedini stanovnik.

Na neki način je postao legenda. I njemu je odgovaralo da bude negde gde nema ljudskog bića da se sa njime prepire. Preko ivice u samoću ga je posavetovala prijateljica koja mu je dala na čitanje roman o galebu Džonatanu Livingstonu. “Pa sam i ja odleteo”, kaže danas novinarima, kada ga ispituju šta ga je navelo u samački život . “Bio sam umoran od društva, hteo sam drukčiji život”, kaže.

Svejedno sretne godišnje oko 1000 osoba koje dođu na Budeli.

“Razgovaram sa svima. Prihvatam to da bih ih upoznao sa ostrvom i njegovim lepotama. Ali na kraju krajeva samo patim: poštovanje naspram prirode gotovo da im je na nuli, silna površnost, uz ponegde neki izuzetak, naravno. Ne, zaista nisam za ovakvo društvo.”

U torinskim medijima su ga u naslovu nazvali “anarhistom sa Budelija”. Morandi kaže: “Nisam anarhista, jer se protivim nasilju i smatram besmislenim da neki poredak zamenimo drugim.”

Više od 30.000 ljudi je potpisalo peticiju na internetu da čuvar čuvene ružičaste plaže to ostane i dalje. Njihov je moto – “Budeli je Mauro, Mauro je Budeli”, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike