najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Rusija – obećana zemlja

Ime poznatog francuskog glumca Žerara Depardjea, koji proslavlja treću godišnjicu kao državljanin Rusije, nosiće centar koji će biti otvoren u ruskom gradu Saransku.

Depardje, koji je bio nezadovoljan zbog visokog poreza u rodnoj Francuskoj, najpre je otišao u Belgiju, a potom je došao u Rusiju, gde je 2013. godine dobio ruski pasoš. Od predsednika Čečenije Ramzana Kadirova dobio je stan u Groznom.

Depardje je kasnije priznao da obožava svoj ruski pasoš i da se u dubini duše “oseća kao pravi Rus”.

Depardje je samo jedna od poznatih ličnosti koja se preselila u Rusiju. Prva osoba koja je postala deo novog talasa imigracije u Rusiju je svetski poznati sportista u brzom klizanju na kratke staze – Korejac An Hinso koji je decembra 2011. dobio ruski pasoš i uzeo novo ime – Viktor An, prenosi Sputnjik.

Američki snouborder Vik Vajld takođe je postao ruski državljanin nakon što se oženio 2011. ruskom lepoticom Aljonom Zavarzinom. Tokom Olimpijskih igara u Sočiju, Vajld je postao dvostruki šampion, a njegova supruga osvojila je bronzanu medalju.

Još jedan sportista, poznati bokser Roj Džons Mlađi dobio je ruski pasoš oktobra 2015. Bivši svetski šampion u teškoj kategoriji proslavio se u Sjedinjenim Državama, gde je proveo veći deo svoje profesionalne karijere. Rekao je da je toliko želeo da dođe u Rusiju da je odlučio da promeni državljanstvo i “stvori most” između svoje bivše i sadašnje zemlje.

Jedan od pionira među imigrantima iz sfere kulture je italijanski dirigent i pijanista Fabio Mastranđelo, koji je debitovao u Teatru Mihalovski u Sankt Peterburgu 2002. godine. Devet godina nakon debija, Mastranđelo je dobio rusko državljanstvo. Radio je u Jekaterinburgu, gde je bio glavni dirigent u lokalnom operskom teatru.

Njegova supruga je iz Novosibirska, flautistkinja Olesija Tertičnaja, prenosi B92.

Ruski pasoš dobio je još jedan dirigent – Teodor Kurencis, rođen u Atini. Studirao je na Državnom konzervatorijumu u Sankt Peterburgu i sarađivao sa više teatara i ruskih muzičara. Bio je glavni dirigent Novosibirske opere i baletskog teatra, gde je osnovao “Muzika eterna ansambl” i hor pevača iz Novosibirska.

Kurencis je 2011. godine postao jedan od lidera “kulturne revolucije” u Permu, gde je rukovodio lokalnim operskim i baletskim teatrom i nakon tri godine postao državljanin Rusije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike