Rusko ostrvo misteriozno obrisano s karte (foto, video)

Ako volite sda putujete svetom uz pomoć Google Eartha udobno zavaljeni u svoju fotelju, sigurno će vas iznenaditi podatak da je, iz nekog misterioznog razloga, jedno ostrvo nestalo.

Reč je o malenom, dva kilometra dugom ostrvu Dženet, površine 3.3 km2 koji se nalazi u Istočnosibirskom moru.  Ostrvo je deo arhipelaga De Long Islands, nenaseljeno je, a otkriveno je krajem 19. veka za vreme ekspedicije po kojoj je dobio ime – Dženet. Njihov je cilj bio je da doplove do Severnog pola kroz Beringov moreuz.

Tokom kratke i pomalo nezanimljive istorije ovog ostrva, i načina na koji ga Google Maps prikazuje, rodile su se mnoge teorije zavere o njegovoj ulozi.Smenjuju se tako priče o vanzemaljcima i tajnim dogovorima sa predsednikom Obamom, piše Bellingcat. Nedostatak podataka na velikoj mapi sveta nije neuobičajena pojava, a neka se područja namerno cenzurišu ili skrivaju.

Na Wikipediji postoji članak koji predstavlja listu namerno ili slučajno cenzurisanih ili zatamnjenih područja sveta. Neki od razloga zbog kojih se to radi su i skrivanje nekih postrojenja na ostrvima ili zatvora, fabrika i slično,ali se postavlja pitanje zbog čega je takvu sudbinu doživelo i ovo ostrvo.

Ostrvo je dobio malo recenzija na Google Earthu, što i ne čudi s obzirom kako se ne vidi. U nekima od njih spominju se i tajni planovi predsednika Vladimira Putina i pitanje koristi li se to ostrvo za neke vojne svrhe.

Među teorijama prednjači sajt 4chan na kojem je vidljivo nekoliko postova oko sudbine ostrva koje povezuju sa legendama koje kruže po internetu, a između ostalog i teorija kako je blizak rođak jednog korisnika koji je napisao post nestao na tom ostrvu 2000-ih dok je služio u ruskoj mornarici. Korisnik je tražio pomoć drugih u otkrivanju šta se događa na ostrvu, a drugi korisnik zaključio je da ostrvo najverovatnije naseljavaju vanzemaljci.

Među ‘ozbiljnijim’ odgovorima bio je i onaj da je ostrvo zatamnjeno jer se na njemu nalazi vojna baza ili zgrada u kojoj se čuvaju rakete. Ostali su razmenjivali svoje teorije geopolitičkih misterija koje okružuju Dženet. Tako je po jednoj od njih predsednik Barak Obama navodno „dao“ niz spornih ostrva u blizini Aljaske Rusiji, pa tako i Dženet.

Ostrvo je možda skriveno na Googleovoj karti sveta, ali zapravo je otvoreno za posetioce i razne ekspedicije. Tako je na ruskoj društvenoj mreži VKontakte jedan korisnik objavio niz fotografija koje je snimio na ostrvu 2011. godine. Fotografije pokazuju puno leda i snega, i nikakvu vojnu bazu ili nešto slično.

Celo područje prikazano je i na jednom profilu na Instagramu. Fotografije su snimljene tokom ruske ekspedicije Pax Arctica koju je vodio istraživač Luk Hardi, a prikazana je u dokumentarnom filmu Artika Incognita. Istraživači su kročili na to ostrvo i snimali ga odozgo.

Crteži ostrva iz 1881. godine odgovaraju fotografijama sa društvenih mreža, a po tim snimcima možemo zapravo videti da ostrvo često posećuju putnici namernici i istraživači. I sada se opet postavlja pitanje zašto je ostrvo zatamnjen?

Najverovatnije je reč o jednostavnoj grešci USGS/NASA Landsat programa. Naime, kada se izgube podaci ili se dogodi neka greška tokom snimanja satelitom ili transfera te fotografije, ta greška se ilustruje različitim oblicima ali i bojama. Tako npr. Google Maps pokazuje neobični žuti kvadrat uz granicu između Avganistana i Kine. Tu je reč o grešci, a ne o nekoj namernoj međunarodnoj cenzuri.

1 komentar
  1. AA ( americki alah)

    nas gos’n placko je dao ostrvo siptarima. Na poklon i znak dobre volje. Amin

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike