najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SAD: Pojavila se dragocena ukradena poštanska marka s greškom

Jedna od najdužih misterija u svetu sakupljanja poštanskih maraka dobila je nov obrt: šest decenija pošto su četiri najslavnije marke-štamparske greške Pošte SAD ukradene na jednom skupu filatelista, jedna od tada nestalih “prevrnutih Dženi” (Inverted Jenny) pojavila se ovog meseca u aukcijskoj kući u Njujorku.

Te marke iz 1918. godine, na kojima je slika aviona odštampana naopako, neke su od najpoznatijih u svetu.

“To je jedan od najozloglašenijih zločina u istoriji filatelije, a sada je tu još jedan deo slagalice”, rekao je Skot Ingliš, upravitelj Američke filatelističke istraživačke biblioteke koja je vlasnik te marke.

Tu marku je aukcionarskoj firmi Spink nedavno dao na prodaju jedan dvadesetogodišnjak iz Velike Britanije koji ju je nasledio od svog dede, i rekao da ne zna mnogo o tome, rekao je Džordž Evelet, šef Odeljenja Spinka za filateliju.

Stručnjaci su utvrdili ne samo da je ta “Dženi” prava – jedna od svega 100 prodatih, već i da je takođe jedna od četiri ukradene 1955. godine.

Filatelistička biblioteka u saradnji sa firmom Spink i federalnim vlastima SAD radi na tome da joj se marka vrati.

Više od od 30 godina nije bilo ni traga od četiri ukradene poštanske marke “Dženi”. Dve su nadjene 1970-ih i 1980-ih, a još se ne zna gde je četvrta.

Iako je nejasno da li nepoznati mladi prodavac – ime mu je aukcijska firma zadržala u tajnosti, može baciti novo svetlo na kradju, uz marku je stigao vrlo zagonetan predmet: pismo iz 1965. godine o tome da je poznati trgovac poštanskim markama pozajmio novac poznatom aukcionaru, ali su obojica sada mrtvi, rekao je Evelet i dodao da to pismo nije nužno povezano sa sudbinom marke.

Ipak, filatelistička biblioteka se nada novim tragovima.

Nominalne cene od 24 centa, “prevrnuta Dženi” danas vredi stotine hiljada dolara. Mada ima redjih maraka, “Dženi” je jedna od veoma retkih koje čak i osobe koje nisu filatelisti, odmah prepoznaju, rekao je Evelet.

Ta marka je stigla i u filmove kao što je “Brewster’s Millions” iz 1985. u kojem lik koji igra Ričard Prajor jednu od njih lepi na razglednicu, i u televizijske serije, uključujući “Simpsonove”, u kojoj Homer nadje te marke na buvljoj pijaci i “utvrdi” da su “bezvredne”.

Pošta SAD je spomen-ediciju “prevrnute Dženi” štampala 2013. godine.

Američka Pošta je, da bi proslavila početak prevoza pisama avionom u SAD, napravila marku sa slikom aviona dvokrilca “Kertis JN-4H” – “Dženi” (Curtiss JN-4H – “Jenny”). Na nekim od tih maraka slika aviona je odštampana naopako, a pre no što je iko video grešku, jedan pronicljiv klijent pošte je kupio čitav list sa 100 maraka.

Tokom godina, te marke su razdvajane, čuvane, krivotvorene, kradene i jedva spasene tokom nemačkog napada na London u Drugom svetskom ratu i tokom jedne poplave u Pensilvaniji.

Etel B. Stjuart Mekoj, njujorška naslednica i filatelistkinja – entuzijastkinja, pozajmila je svoje četiri spojene marke “Dženi” Američkom filatelističkom društvu za izložbu na konvenciji 1955. godine u Norfolku, u Virdžiniji, gde su marke ukradene iz vitrine.

Dve su 1970-ih i 1980-ih našla dvojica medjusobno nepovezanih čikaških filatelista koji su rekli da bi su ih kupili od ljudi koji su u medjuvremenu umrli, a ne znaju kako su se zvali, objavljeno je 2014. godine u časopisu “American Philatelist”. Te marke su date filatelističkoj biblioteci, pošto joj je Etel B. Stjuart Mekoj prenela svoja prava na četiri ukradene “Dženi”. Mekoj je umrla 1980. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike