najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Samit najmoćnijih 20 (FOTO)

Predsednik Kine Si Djinping je u nedelju zvanično otvorio dvodnevni samit lidera najvećih svetskih ekonomija  –  Grupe 20 i rekao da je potreban njihov dogovor o merama za stvaranje novog zamaha privrednog rasta i za izbegavanje protekcionizma.

Na početku G20 koji se održava u istočnom kineskom gradu Hangdžuu, Si se rukovao i fotografisao s liderima, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu, nemačku kancelarku Angelu Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina.

U uvodnom izlaganju, Si je saopštio da se svetska ekonomija oporavlja, ali cilj je prevazilaženje višestrukih izazova u finansijama, trgovini i investicijama.

On je rekao da će se na samitu razgovarati o rastu zasnovanom na inovacijama i o efikasnijem upravljajnju svetskom privredom i finansijama.

Lideri EU su na otvaranju samita pozvali Kinu da preduzme akcije u svojoj „prenaduvanoj“ industriji čelika i branili su odluku Evropske komisije (EK) da Epl vrati Irskoj 13 milijardi evra poreskih olakšica, što ukazuje na sve veće trgovinske tenzije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozvao lidere G20, medju kojima su SAD, Kina, Nemačka i druge razvijene ekonomije, da hitno nadju rešenje za prekomernu proizvodnju čelika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike