U trendu

Samo da ne rodi dete muslimana: Princeza Dajana znala da će je ubiti?

Prošlo je gotovo dvadeset godina otkako je princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u pariškom tunelu Pont de L’Alma i britansko pravosuđe sprovelo je zaista opširnu istragu. Službeni uzrok smrti je neoprezna vožnja Henrija Pola, a svemu su doprineli paparaci koji su progonili nesrećnu princezu i njenog dečka Dodija Fajeda pariškim ulicama. Vozač limuzine Pol bio je pijan, imao je čak pet puta više alkohola u krvi nego što je dopušteno, a istraga je zaključila da bi Dajana i Fajed preživeli nesreću da su bili vezani. Zaista nesrećni splet okolnosti na kraju je odneo tri života, ali je doneo i mnoštvo teorija zavera.

Kako napominje Daily Beast, sama kraljica je, onako usput, dobacila da je Dajani neko podmazao kočnice. Tokom istrage je objavljeno i Dajanino pismo poslano batleru Polu Burelu krajem 1993. godine, nekih desetak meseci nakon objave razlaza Dajane i Čarlsa. „Evo sedim za stolom u oktobru i samo želim da imam nekog da me zagrli i ohrabri pa da mogu da ostanem snažna i uzdignute glave. Ova faza mog života je najopasnija zato što moj suprug planira saobraćajnu nesreću. Kvar na kočnicama bi osigurao ozbiljnu povredu glave i time bi imao odrešene ruke da oženi Kamilu. Taj čovek nas sve samo iskorišćava“.

Tajna malih torbica princeze Dajane – zašto ih je nosila

Mohamed Fajed, Dodijev otac, tvrdio je da iza ubistva stoji princ Filip koji je naredio tajnoj službi MI6 ubistvo Dajane i Dodija kako se par ne bi venčao i na kraju imao dete muslimana. Tokom istrage je Lusija Fleča de Lima, supruga nekadašnjeg brazilskog ambasadora u Velikoj Britaniji izrazila popriličnu dozu sumnje i nije baš previše verovala u priču o Dajaninom strahu za sopstveni život. „I dalje ne verujem. Pol Burel sposoban je savršeno dobro da oponaša Dajanin rukopis. Ne verujem da je živela u strahu za sopstveni život, a posebno da bi joj pretnja bio Čarls, budući kralj vaše države“, ispričala je ona tokom ispitivanja.

Privatne istrage upozoravale su na brojne nelogičnosti tokom spašavanja Dajane nakon saobraćajne nesreće pa je tako novinar Džon Konvej otkrio transkript poziva doktora Žan-Marka Martina, doktora hitne pomoći koji je došao na mesto nesreće, gde doktor tvrdi da su dve osobe teško povređene te da nije bilo povrede grudnog koša. Upravo je teška povreda grudnog koša bila pogubna za Dajanu nekoliko sati kasnije. Druga neobična činjenica je to što je hitnoj trebalo čitavih 17 minuta da iziđu na teren od upućivanja prvog poziva. Trebalo je još sat vremena da izvuku Dajanu iz olupine automobila što samo po sebi nije neobično, ali tokom prebacivanja u bolnicu su se kola hitne pomoći zaustavila na nekoliko minuta što je mnogima bilo sumnjivo. Martina su čak i policajci pitali ima li bilo kakve istine u tvrdnjama da je namerno kasnio s odlaskom u bolnicu, prenosi Avaz.

„Morali smo da saznamo zašto joj je naglo pao krvni pritisak. Bojali smo se da će joj se srce zaustaviti i jako je teško oživljavati pacijenta u takvim uslovima dok se kola hitne pomoći kreću“, odgovorio je Martino. Konvej je rekao i da mu je bilo neobično što su za Pola rekli da je imao pet puta više alkohola u krvi nego što je dopušteno francuskim zakonima i da se Pol ponašao savršeno normalno na svim snimcima sigurnosnih kamera. „Vidite ga kako prolazi kroz vrata, vidite kako veže pertle na cipelama. Da je imao pet puta više alkohola, nema šanse da bi neko seo u auto sa njim“, priča Konvej za Daily Beast.

Jedini preživeli nesreće bio je Trevor Ris-Džons, koji se celo vreme branio govorio da se ne seća ničega što se dogodilo te večeri. Zanimljivo je da je još jedan svedok tragične nesreće povezane sa Dajanom dobio totalnu amneziju. Naime, rašireno je verovanje da je princeza imala vezu sa Barijem Manakijem, sekretatom kraljevskog osiguranja koji je poginuo u nesreći nakon što je njihova veza razotkrivena. „Imala sam 24 godine kad sam se duboko zaljubila u jednog čoveka koji je bio deo svega ovoga. Razotkrili su nas i njega su izbacili. Najteži udarac u životu bila je njegova smrt“, otvoreno je prepričavala svoju vanbračnu avanturu princeza na nedavno otkrivenim snimcima sa instruktorom govora Piterom Setelenom.

Settelenu je otkrila princeza da je kraljevska porodica znala za njenu ljubav, ali nikad nisu imali neke konkretne dokaze. „Nisam smela da se igram sa vatrom, ali jesam i opekla sam se. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći tri nedelje nakon što je otišao. On mi je bio najveći izvor zabave u životu“ rekla je princeza za nesrećnog Barija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike