Samo pažljivo

Neke biljke na specifičan način hvataju insekte kojima se hrane. Doduše, one mogu da žive i bez njih, ali su zdravije i snažnije ukoliko se hrane sitnim insektima.

Ono što sija kao rosa i ima miris meda zapravo je lepljiva materija. Biljka po imenu drozera uhvati insekta i savije list oko njega. Ove biljke treba zasaditi u plitke posude, čaše ili prazne akvarijume, a rozetu staviti u širinu.

Čak i ptice i manji miševi mogu biti hrana za prelepu australijsku mesožderku po imenu nepenthes. Ona lovi zahvaljujući specijalnim izraštajima u obliku bokala. Ova biljka zahteva veliku vlažnost vazduha. Ne bi trebalo izbacivati tečnost iz njenih jarkocrvenih „bokala“ jer joj ona pomaže pri lovu.

Biljka po imenu saracenija ima izuzetan oblik i boju. Sunčeva svetlost joj još više intenzivira boju. Zato je ponekad zovu i dete sunca. Ova biljka pasivno hvata insekte – kada upadnu u unutrašnjost cveta, to jest lista, insekti ne mogu da nađu izlaz. Leti treba držati ovu biljku na jakom suncu, a zimi, po mogućnosti, u nedogrevanoj sobi, lođi ili zastakljenom balkonu. Ova biljka takođe ima prelep cvet.

Za tren oka biljka po imenu dionea hvata insekta u zamku, što možemo da vidimo svojim očima. Izuzetno je atraktivna i zbog toga je zaštićena vrsta. Čak i u našim krajevima živi jedna vrsta ove biljke. Osposobljavanjem starog akvarijuma kod kuće možete iz blizine posmatrati kako se ove biljke snalaze za hranu i bore za opstanak. Ovo je izuzetno atraktivan ukras u stanu, naročito ako je osvetljen neonskom lampom, koja obezbeđuje i uspešan rast svih vrsta muholovki ili mesožderki.

Na kraju ostaje još samo jedno pitanje: ako imate ovu biljku kod kuće, da li zaista imate samo jednu nežnu biljčicu ili možda jednu gladnu životinju?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike