„Samouništenje Benksijeve slike je bila obična laž, a ovo je dokaz“ (video)

I dok celi svet još uvek priča o samouništenju Benksijeve slike nakon što je prodata na aukciji za milion funti, kovač Džoš Gilbert iz Čikaga nije baš uveren u celu tu priču o Benksijevoj pobuni, piše Bored Panda.

Njegovu sumnju podstakla je Benksijeva objava na Instagramu u kojoj je objasnio kako je navodno izvedeno samouništenje. „Pogledao sam taj video nekoliko puta i dosta delova mi se čini sumnjivo i besmisleno“, tvrdi Gilbert.

„Najprije su tu ove oštrice. Na snimku je prikazano da one rade i one su te koje su valjda trebale da izvedu to rezanje papira. Međutim, one su postavljene bočno. Jasno vam je da oštrice postavljene na ovaj način nikako ne bi mogle razrezati sliku na način na koji se to dogodilo na aukciji. Pokušajte provući takvu x-acto oštricu bočno po papiru – samo ćete ga pocepati, i to ako imate sreće, nećete ga razrezati“, tvrdi on.

Zatim su pažnju privukli još neki mehanizmi koje je Benksi navodno postavio unutar okvira slike, a za koje Džoš tvrdi da mu uopšte nije jasno čemu bi mogli služiti. „I onda još vidite da te oštrice nisu postavljene ni blizu mesta gde bi slika trebalo da stoji unutar okvira, a izgleda i da bi dno slike bilo postavljeno mnogo niže od onoga gde su oštrice postavljene“, kaže.

Muči ga i to što su oštrice postavljene na pozadini okvira, dok je slika očigledno izašla s prednje strane. „Slika je izašla izrezana na delu okvira koji je veoma udaljen od tih oštrica“, kaže on.

„Ističem ovo jer u meni budi mnogo pitanja. Zašto biste koristili x-acto oštrice umesto svima dostupnog rezača papira?“, pita se on i dodaje da mu nije jasno zašto bi uopšte u ovakvoj situaciji neko postavio te oštrice na mesto koje nikako nema smisla, „usmerene prema pogrešnom smeru i povezane ni s čim“.

„Promislite, galerija, kupac i prodavac su sigurno svi imali ulogu u ovome. A ko bi kupio sliku za koju zna da će biti pocepana? Pa niko. Može se reći da je sad slika dobila na vrednosti, ali to se sigurno ne bi moglo znati unapred. Ako bi neko dao toliku lovu za sliku, on nije samo ljubitelj umetnosti, već i ulagač, a ulagači očekuju povraćaj uloženog“, objasnio je i onda nastavio.

„Shvatio sam da je reč o običnom mađioničarskom triku. I usput je to bio i odličan način za postizanje publiciteta bez ugrožavanja umetnosti“, tvrdi on, a objašnjava kako zamišlja što se dogodilo tog dana na aukciji.

„Kad se točkovi okrenu, stvarna slika se povuče unutar okvira, na sigurno, a u isto vreme iz dna okvira izlazi unapred izrezana kopija slike“, kaže on i objašnjava da ta teorija daje odgovor na pitane zašto se one oštrice vide na snimku koju je objavio Benksi. „To su tačno oštrice koje biste pokazali ako biste želeli da slažete ljude“, tvrdi.

„Ne znam, možda sam lud i za ovo nemam materijalnih dokaza, ali ova teorija se predobro poklapa. Jednostavno ne verujem da bi iko ovakvu stvar prepustio slučaju kao što se trude dokazati da jesu…“, zaključuje Gilbert.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike