najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

San postao stvarnost: Baterija koja se puni za minut!

Litijum-jonske baterije su, kada su se pojavile, postale blagodet savremenog sveta – one su zamenile teži, jednokratni alkalni tip u svemu što se puniti mora. Nažalost, one se već se bore da održe korak sa našim sve većim potrebama.

Ali novi tip aluminijumske baterije razvijen na Univerzitetu Stanford duže traje i bezbednija je.Baterija može da se napuni za minut, traje više ciklusa, i mnogo je bezbednija od onih koje koriste komercijalni aparati, kao što su, recimo, mobilni telefoni, prenosi ”Raša tudej”.

Kapacitet je, za sada, jedina mana proizvoda, ali kreatori baterije navode da je rešavanje tog problema u razvoju. Nova baterija, tvrde kreatori, je i znatno jeftinije rešenje za napajanje uređaja.

”Razvili smo aluminijumsku punjivu bateriju i može da zameni već postojeće koje se nalaze u ‘persolnim uređajima’. To su, recimo, štetne po sredinu alkalne baterije, kao i litijum-jonske, koje ponekada mogu da se zapale”, kaže profesor hemije na Stenfordu Hongđije Dai.Daijev tim predstavio je pronalazak u internet izdanju časopisa ”Nature”.

Njihovu bateriju čine aluminijumska anoda i katoda od ugljenika, spakovane u fleksibilnu kesicu od polimera, koja je iznutra napunjena jonskim tečnim elektrolitima.”Elektroliti su zapravo soli koje su u tešnom agregatnom stanju na sobnoj temperaturi, tako da je uređaj veoma bezbedan”, kaže student Stenforda Ming Gong.Bezbednost je jedan od glavnih aduta Stenfordovog prototipa. Kako bi dokazali bezbednost svog proizvoda, Daijev tim je bušio bateriju, koja je uprkos tome nastavila da radi. S druge strane, litijum-jonske baterije, koje koriste mnogi uređaji, zapale se kada to uradite sa njima.”Možete da probušite rupu kroz kesicu, ali baterija će nastaviti da radi još neko vreme, a tom prilikom se neće zapaliti”, kaže Dai.

Za razliku od ranijih aluminijumskih baterija, koje obično nisu uspele da prežive posle samo oko 100 ciklusa punjenja, Stanfordov prototip može se puniti preko 7.500 puta bez ikakvog gubitka kapaciteta.

Izvor: engadget.com

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike