najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Savršeno uspešna proba hidrogenske bombe?!

Severna Koreja saopštila je da je izvela probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi kao tačno, predstavljalo veliki korak u unapredjenju nuklearnog arsenala te zemlje.

Na državnoj televiziji je objavljeno da je Pjongjang izveo probu “minijaturne” H-bombe, podignuvši time “nuklearnu moć zemlje na sledeći nivo” i obezbedivši oružje za odbranu od SAD i drugih neprijatelja.

U saopštenju se dodaje da je proba bila “savršeno uspešna”, a vest o tome proslavljena je na ulicama Pjongjanga.

Veliki broj ljudi okupio se ispred glavne železničke stanice da na velikom ekranu gleda posebne vesti o probi. Mnogi su aplaudirali i klicali kada je TV voditelj saopštio vest.

Uspešna proba H-bombe značila bi da je Severna Koreja bliža svom cilju da proizvede bombu dovoljno malu da može na raketi da dosegne američku teritoriju.

Pjongjang je u novijoj istoriji već izveo tri nuklearne probe, 2006, 2009. i 2013. godine, zbog čega su Severnoj Koreji u nekoliko narata uvedene sankcije UN.

Zbog vesti iz Pjongjanga Savet bezbednosti UN održaće danas vanredni sastanak  koji su sazvale SAD i Japan.

Južnokorejske i američke geološke službe su zabeležile seizmičke aktivnosti blizu severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali još ne mogu sa sigurnošču da kažu da je reč o nuklearnoj probi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike