U trendu

Sedam oskarovki na novom „Pirelijevom” kalendaru

Do nove 2017. ostalo je četiri meseca, ali je već poznato da će stranice najpoznatijeg kalendara na svetu u narednoj godini krasiti ugledne glumice. Sajtovi koji prate industriju zabave objavili su prve fotografije, delo čuvenog nemačkog fotografa Pitera Lindberga, kojem je ovo treći put da fotografiše slavne dame (1996, 2002) za čuveni kalendar.

Među 15 „modela” sedam je glumica ovenčanih Oskarom i jedna profesorka moskovskog univerziteta.

Iako je slavu tokom prethodne četiri decenije stekao kadrovima obnaženih žena, poslednjih godina je slata drugačija poruka: da erotika može da bude potpuno obučena.

Za naredno 44. izdanje (pojedinih godina nije izlazio) pred objektivom Lindberga pozirale su: Nikol Kidman, Lupita Njongo, Uma Turman, Robin Rajt, Helen Miren, Runi Mara, Kejt Vinslet, Penelopa Kruz, Lea Sejdu, Džesika Čestejn, Šarlota Rempling, Ališa Vikander, Džulijen Mur, Džang Ciji i Anastasija Ignjatova, koja predaje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Fotografije su snimljene na lokacijama u Berlinu, Londonu, Los Anđelesu, Njujorku i po Francuskoj.

Kako je sam autor novog foto-editorijala rekao, ovaj kalendar je veoma važan jer je oduvek bio izuzetan medijski instrument.

„Sada je važno da pokažemo kako žene ne moraju da budu pod pritiskom standarda koji diktiraju retuširane fotografije iz časopisa i reklama”, prenosi Si-En-En Lindbergovu izjavu.

Zato se umetnik ispred čijeg su objektiva pozirale najlepše dame sveta, a izložbe u priznatim galerijama i muzejima obaraju rekorde po broju posetilaca, odlučio da kadrovi budu u crno-belim tonovima sa akcentom na prirodnoj lepoti glumica.

Tako na licu Ume Turman nema ni trunke šminke, a četrdesetšestogodišnja umetnica je obučena u ležernu debelu vunenu rolku. Džulijen Mur pleni u svojoj 55. godini u crnom korsetu i sam fotograf je postavio na svom instagram nalogu sliku upravo sa crvenokosom divom nastalu tokom snimanja.

„Pirelijev” kalendar je počeo da se štampa daleke 1964. godine, i to kao vlasništvo kompanije za proizvodnju guma u cilju povećanja prodaje automobilskog proizvoda. Odabirom autora kojima je poveravano snimanje, pomerane su granice u prikazivanju ženskog tela. Ocenjivan je od pornografskog do avangardnog vizuelnog materijala, te je tako bio hvaljen, ali i osporavan zbog odnosa prema ženskom telu.

U jednoj oceni se, međutim, slažu svi: da je poziv i onome ko fotografiše i onome ko pozira za „Pirelijev” kalendar stvar prestiža.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike