U trendu

Selo Vrmdža – raj na obroncima Rtnja (FOTO)

Selo Vrmdža na obroncima planine Rtanj postalo je poznato, jer su se u proteklih osam godina tu doselili ljudi iz različitih krajeva zemlje i sveta.

U selu trenutno živi oko 600 stanovnika, a medju njima su i jedan Amerikanac, Italijan i Švajcarkinja, kao i Beogradjani, Nišlije, Novosadjani, Subotičani.

Od 2008. godine kada je u selu prodata prva kuća do sada, nove vlasnike dobilo je 34 zapuštenih kuća i imanja. Neki od njih obnovili su stare čatmare, dok su gradili nove kuće.

Predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić rekao je agenciji Beta da su meštani na internetu kroz različite akcije predstavili potencijale sela.

„Dobar deo porodica koje su se doselile nikada pre nije čuo za Vrmdžu. Upoznali su je na internetu“, rekao je Krstić i dodao da su ljude iz raznih krajeva u Vrmdžu privukli živopisni predeli, ogromne stene i hrastova šuma u samom selu, zdrava hrana, brojni izvori vode i gostoprimljivi starosedeoci.

Krstić je kazao da se u Vrmdži nalaze ostaci Latin-grada, rimskog utvrdjenja za odbranu carskog druma, etno-muzej, crkva Svete Trojice koja je sagradjena na temeljima manastira iz 13. veka, kao i Vrmdžansko jezero bogato ribama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike