Senzacionalno: Areholozi otkrili pivaru staru 13.000 godina

Arheolozi su u pećini u blizini grada Haife u Izraelu otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mesto za proizvodnju alkohola, prenose mediji.

– Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo – rekao je u petak agenciji DPA Dani Nadel, jedan od arheologa sa Univerziteta u Haifi.

Nejasno je koja se vrsta alkohola proizvodila tamo, kazao je Nadel, uz šalu da „nisu pronašli boce piva“. Arheolozi veruju dabi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše.

– Kuvali su nešto što je sadržavalo poštenu količinu alkohola – rekao je Nadel, objašnjavajući da se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se samo manje količine alkohola.

Pećina je korišćena i za ukop mrtvih za vreme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Natufijska kultura je počela pre oko 15 hiljada godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije  Natufijanaca, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike