U trendu

Senzacionalno: Naučnici prave zlato u laboratoriji, nikad ne bi ni pomislili od čega (video)

Grupa naučnika sa švajcarskog ETH Zuricha osimislila je kako proizvesti zlato u laboratoriji. I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebljavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrednost, ali bio znatno lakši, prenosi Blic.

Dok je klasična mešavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo zlato je napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala. Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.

Novo zlato ima sve odlike plastike i zlata, pojašnjava jedan od profesora koji su učestvovali u izradi, Rafaele Mezenga. Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji poput zlata i može se obrađivati kao i klasično zlato.

Naučnici su čak otkrili i kako menjati sastav zlata kako bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu da stvore bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

Mezenga ističe kako bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni ili televizori. Već su patentirali svoje plastično zlato i ceo postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli videti i u praktičnoj primeni.