najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Si Đinping najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga

Uspon kineskog komunističkog vođe Si Đinpinga do najviše titule u partijskoj hijerarhiji formalizuje njegovu poziciju kao nadmoćne figure Komunističke partije Kine i prema mišljenju analitičara, čini ga najmoćnijim liderom u ovoj generaciji, izazivajući poređenja sa Mao Cedungom, navodi AFP.

Agencija navodi da je objava vladajuće kineske partije da je Si “srž” njenog vođstva podstakla neke od posmatrača na tvrdnju da se radi o početku stvaranja kulta ličnosti i da podseća na ponizno laskanje koje je nekada okruživalo osnivača komunističke Kine, koji jevladao tri decenije.

AFP navodi da drugi u ovome vide ključni korak u nametanju istinskih reformi u najmnogoljudnijoj zemlji sveta i drugoj po veličini privredi, uključujući liberalizaciju tržišta i jačanje pravnog sistema. Navodi se da je “miropomazanje” Sija, koje su po AFP-u izveli vrhovni ešaloni vladajuće partije nakon ključnog sastanka u Pekingu poznatom kao Šesti plenum, u državnim medijima je dočekano uz fanfare.

Iako je u dokumentu kojim je objavljen Sijev primat naglašena važnost kolektivnog vođstva i upozoreno protiv idolopoklonstva partijskih šefova, AFP navodi da je ta poruka izgleda mimoišla korisnike kineskih društvenih mreža.

“Odlučno prihvatimo Velikog (tatu) Sija!”, napisao je jedan od komentatora, koristeći popularni nadimak kineskog predsednika “Xi Dada”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike