Šijan: Niko nije prorok u svom selu

Projekcijom filma “Sedmina” Matjaža Klopčića u Jugoslovenskoj kinoteci počeli su Dani slovenačkog filma (DSF).

“Srpsku kinematografiju mnoge lepe stvari vezuju  sa Slovenijom i obrnuto”, rekao je otvarajući Dane slovenačkog filma proslavljeni jugoslovenski i srpski režiser Slobodan Šijan.

Dodao je da  “izreka kaže da niko nije prorok u svom selu pa je tako veliki režiesr Živojin Pavlović, kad mu je iz političkih razloga zabranjeno da snima u Srbiji, radio u Sloveniji, a poznati slovenački reditelj Karpo Godina postao u Srbiji deo crnog talasa”.

“Izgleda da smo se dopadali jedni drugima” rekao je Šijan.

Režiser Dragomir Zupanc, selektor festivala, rekao je da će publika moći da vidi  izvanredne slovenačke filnove recimo “Dolinu mira”, prvi prvi film u SFRJ koji je dobio nagradu u Kanu.

Festival je u utorak uveče otvoren filmom “Sedmina” u kome glavne uloge igraju Snežana Nikšić, Milena Dravić i Rade Šerbedžija.

Festival organizuje Društvo Slovenaca Sava, u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim centrom Srbije, slovenačkom ambasadom u Srbiji, Slovenačkom Kinotekom i Slovenačkim filmskim centrom.

Slovenački filski radnici predstavljeni su i kroz izložbe i okrugle stolove.

Prvog dana DSF-a održan je panel na temu Koprodukcije Slovenija – Srbija: Iskustva i budućnost, i otvorena izložba Dušana Milaveca.

Na Okrugliom stolovima teme su “Slovenački film i deca u ratu” i “Ženski likovi u slovenačkom filmu”

Gosti festivala su Blaž Završnik, Peter Brac, Boris Petković, Dušan Moravec, Bojan Labovič i drugi filmski umetnici i eksperti iz Slovenije.

Dani slovenačke biče održani osim Beograda i u Novom Sadu, Nišu i Pančevu.

(Beta)

Ostavite komentar