Slatke školjke iz Francuske

Madlen je čuveni francuski kolač, a francusko ime Madlen može se prevesti kao Magdalena.
Ovaj kolač uvek povezuju s francuskim gradom Komersijem (Commercy), čiji su pekari nekada davno platili vrlo veliku sumu novca kako bi dobili recept za ovu poslasticu. Po spravljanju, pakovali su ih u ovalne kutije i prodavali kao specijalitet iz tog kraja. U osamnaestom veku u Francuskoj časne sestre su često su izdržavale sebe i svoje škole praveći i prodajući ovaj specifični kolač. Čak je i sam grad Komersi u jednom periodu svoje istorije imao manastir posvećen svetoj Mariji Magdaleni.
Mnogi istoričari misle da su upravo opatice bile te koje su prodale ovaj recept pekarima, i to u vreme kada su svi manastiri i katedrale u Francuskoj bili zabranjeni – u doba Francuske revolucije 1789. godine. Međutim, prema drugim pričama ili legendama, u osamnaestom veku u francuskom gradiću Komersiju, u regionu Loren (Lorraine), devojka po imenu Madlen napravila je ove kolačiće za poljskog kralja Stanislasa Leščinskog, koji je bio u izgnanstvu baš u tom kraju. Od tog trenutka nastala je i prava moda pravljenja madlen kolačića. Postali su popularni i u samom Versaju, a obožavala ih je Marija, kasnije žena kralja Luja XV.
Marsel Prust je ove kolače učinio poznatim i slavnim u svom autobiografskom romanu "U potrazi za izgubljenim vremenom". Ovaj roman ostao je nedovršen – zbog smrti autora, ali su njegova braća objavila knjigu 1923. godine.
Za pripremu madlena potrebni su: puter, šećer, jaja, brašno i kašičica ružine vodice. Umute se puter i šećer, pa se dodaju jaja. Toj smesi postepeno se dodaju brašno i ružina vodica. Zatim se testo stavi u činiju i pusti da odstoji oko sat vremena. Za ovaj kolač potrebne su specijalne madlene modle, ali ako nemate takve, koristite bilo koje slične. Modle tanko podmažite i u svaku stavite malo testa. Pleh sa modlama stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15 minuta, pazeći pri tom da ne potamne. Kada se ispeku, madlene treba izvaditi iz kalupa i, dok su još tople, posuti ih šećerom u prahu. Tek tada ih treba ostaviti da se potpuno ohlade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.