Spajk Li bojkotuje ovogodišnju belo obojenu ceremoniju Oskara

Američki filmski reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit objavili su danas da neće prisustvovati ceremoniji dodele Oskara idućeg meseca u Los Andjelesu zbog tog što medju nominovanim dominiraju belci.

Li je preko društvene mreže Instragam napisao da ne “može da podnese” ovaj spektakl uručivanja nagrada koji je “beo kao sneg”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ovo je druga godina za redom da se upućuju pozivi na na bojkot dodele oskra zbog toga što su nominovani uglavnom belci, ali Spajk Li i Džejda Pinket Smit su prvi koji su ostvarili pretnju, naveo je BBC.

Medju zaobidjenima je, kako se smatra, film o američkoj hip-hop grupi “NWA” “Straight Outta Compton” za najbolji film i afroamerički glumac Vil Smit za nominaciju za najboljeg glumca za film “Concussion” o američkoj fudbalskoj ligi “NFL”.

Supruga Vila Smita, Džejda Pinket Smit je u video poruci preko Fejsbuka rekla da neće prisustvovati ceremoniji Oskara.

“Moliti za priznanje, ili čak tražiti priznanje smanjuje dostojanstvo i smanjuje moć. A mi smo dostojanstven narod i mi smo moćni”, rekla je ona.

Ona i Li objavil su ovo na današnji dan, državni praznik u SAD kada se obeležava dan Martina Lutera Kinga u sećanje na velikog borca za gradjanska prava.

“Četrdeset belih glumaca za dve godine i nikakvog drugog ukusa. Šta, mi ne znamo da glumimo?” zapitao je Spajk Li.

Prošle godine je domaćin ceremonije bio Nil Patrik Haris i gledanost je bila 16 odsto manja nego prethodne, i na šestogodišnjem minimumu.

Ove godine je predsednica filmske akademja Čeril Bun Ajsaks probala da diversifikuje program tako da će domaćin biti crni komičar Kris Rok.

Posle objave nominacija za Oskare prošlog četvrtka internet je preplavio haštag “OscarsSoWhite” (TakobeliOskari).

(Beta)

Ostavite komentar