najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Spilberg poručio maturantima da budu heroji stvarnog života

Američki reditelj Stiven Spilberg poručio je maturantima Univerziteta Harvard da moraju da postanu heroji u svetu punom zlikovaca.

“Heroju je potreban zlikovac koga će savladati, a vi imate sreće. Ovaj svet je pun čudovišta. Tu je rasizam, homofobija, etnička mržnja, klasna mržnja. Tu su politička mržnja i religijska mržnja”, rekao je Spilberg u u četvrtak govoru na svečanoj dodeli diploma na Harvardu.

Spilberg je pozvao maturante da proučavaju prošlost da bi stvorili bolju budućnost.

“Zverstva se dešavaju upravo sada i pitamo se ne samo ‘Kada će se ova mržnja završiti?’, nego i ‘Kako je počela?'”.

Slavni reditelj govorio je maturantima o tome kako je kao dete maltretiran zato što je Jevrejin, upozorivši da su antisemitizam i islamofobija u porastu.

“Jedini odgovor na više mržnje je više humanosti. Moramo da strah zamenimo znatiželjom”, rekao je oskarovac.

Spilberg je 1960-ih godina napustio studije na Univerzitetu Kalifornija zbog posla u filmskom studiju “Univerzal”, ali se kasnije vratio i 2002. diplomirao.

“Neki idu (na studije) zbog roditelja, ja sam išao zbog svoje dece”, rekao je Spilberg, dodavši da je to uradio da bi svojoj deci ukazao na važnost obrazovanja.

Spilberg je kasnije tokom karijere počeo da snima filmove zasnovane na istorijskim dogadjajima, što mu je, kako je rekao, dalo osećaj misije.

“Nadam se da ćete svi naći taj osećaj misije. Ne okrećite se od onoga što je bolno. Ispitajte to, izazovite. Moj cilj je da stvorim svet koji traje dva sata. Vaš posao je da stvorite svet koji će trajati zauvek”, poručio je Spilberg maturantima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike