najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Spomen ploča dramskom piscu Aleksandru Aci Popoviću

Spomen ploča dramskom piscu Aleksandru Popoviću (1928-1996) otkrivena je danas u Mekenzijevoj ulici, u beogradskoj opštini Vračar, na zgradi u kojoj je živeo u jednom periodu.

Reditelj Puriša Djordjević izrazio je žaljenje što otkrivanju ploče nije prisustvovao ministar kulture Vladan Vukosavljević, jer bi danas iz govora okupljenih mogao da sazna ko je Aleksandar Popović.

“Bilo bi divno da je na ovom sastanku i ministar kulture, koji je počeo svoj rad, možda bi se upoznao preko ovog prethodnog govora i mog, da sazna šta je Aleksandar Popović”, naveo je on.

On se podsetio vremena kada je teško bilo “prodati tekst”.

“Nudimo tekst Miri Trailović u Ateljeu 212, ništa. Idemo u JDP, Ćirilovu ništa. Idemo u BDP, dodjite sutra. Aca Popović je uvek bio sutra. On je i danas sa nama i biće i sutra i svih sledećih godina”, kazao je on.

U ime Udruženja dramskih umetnika govorio je glumac Vojislav Brajović koji je rekao je da Aca Popović bio čovek koji je promoviše anarhistički duh i govori o vrlinama i manama ljudi.

“On govori muzikom našeg mentaliteta, sa svim neopisivim, iracionalnim, šašavim, očaravajućim, podmuklim i lukavim”.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je rekao da mu je drago što je to ministarstvo deo projekta u okviru koga će biti postavljeno 15 spomen obeležja istaknutim i značajnim Beogradjanima.

On je rekao da projekat predstavlja postavljanje još 24 table na 12 lokacija na izlasku i ulasku iz Beograda.

Spomen ploča postavljena je na inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara u zajedničkoj akciji Grada Beograda i opštine Vračar, u odavanju počasti znamenitim Vračarcima.

Spomen ploču je otkrila unuka Aleksandra Popovića, Lana.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike