U trendu

Starogrčke skulpture imaju velike mišiće, ali malu ‘muškost’: Razlog je poprilično bizaran

Jeste li ikada videli skulpturu Posejdona ili Herkula i pitali se zašto je njihova muževnost tako mala? Pa, nije to greška niti delo vajara šaljivdžije – svi starogrčki kipovi prikazuju muškarce s namerno malim penisom, a razlog je daleko od onoga što mislite.

Iako ovi muškarci od vapnenca i mermera imaju mišićave ruke, trbušne mišiće i obično više nego zadovoljavajuću kosu – čini se da jedna stvar nedostaje u celom ‘paketu’.

Zanimljiva objašnjenja

Takve se statue obično mogu ‘pohvaliti’ veoma razvijenim i mišićavim torzom, rukama i nogama, ali nisi svi njihovi delovi tela proporcionalno veliki. Istoričar umetnosti Endru Lir, stručnjak za starogrčku umetnost i seksualnost objasnio je bizarnu logiku koja stoji iza ovog fenomena.

„Imaju male do vrlo male penise, u poređenju s prosekom čovečanstva“, započeo je, pre nego što je primetio da su polni organi na statuama takođe ‘obično mlohavi’. Nekada, oko 400. godine pre Hrista, jasno je da je idealan tip tela bio vrlo različit od onoga što je danas.

Za razliku od onoga kako se čini danas, veliki i uspravni penisi bili su ultimativni modni promašaj u doba stare Grčke. O takvim trendovima mogu svedočiti umetnička dela proizašla iz tog razdoblja.

Veliki mišići, mala ‘muškost’

U drami, Oblaci (oko 419. – 423. pr. hr.), dramaturg Aristofan pokušao je da navede najbolje fizičke osobine muškaraca oko sebe. Takve su karakteristike uključivale: „Blistava prsa, svetlu kožu, široka ramena, maleni jezik, snažnu stražnjicu i mali penis.“

Ne samo da se smatralo fizički privlačnijim, nego se posmatraču ‘malog penisa’ pripisivao i određeni stepen morala i inteligencije. Istoričar Pol Kristal pokušao je bolje da razume koncept, objavljujući svoja otkrića u svojoj knjizi ‘U krevetu sa starim Grcima’ (2016.), prenosi Klik.hr.

Istoričar je otkrio: „Mali penis bio je u skladu s grčkim idealima muške lepote. Bio je to znak najviše kulture i uzor civilizacije.“

Vremena su se promenila

O, kako su se vremena promenila. Veći muški polni organi su bili obeleženi kao moralno kompromitovani, pohotni i varvarski – da spomenemo samo neke uvrede.

„Veliki penisi bili su vulgarni i izvan kulturne norme, nešto čime su se hvalili varvari sveta“, objasnio je Kristal. Takve tipove čak su upoređivali sa životinjama, a istoričar je istakao da se na velike penise tada gledalo kao na ‘znak gluposti, više zveri nego čoveka’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar