U trendu

Sunčani most

Sunčani viseći most, koji se prostire preko zaliva Tampa na Floridi, najduži je most s kablovima na svetu – dug je 8,85 km. On povezuje gradove St. Petersburg i Terra Ceia.
Izgradnja mosta počela je 1982. godine, a završena je 7. februara 1987. Koštala je 244 miliona američkih dolara, a most je za saobraćaj otvoren 20. aprila 1987. godine.
Most je napravljen od čelika i betona. Dvadeset jedan čelični kabl vezan je uz centralnu liniju mosta i tako podupire čitavu strukturu. Projektovala ga je „Figg & Muller“ projektantska kuća, a izgradila ga je američka kompanija za izgradnju mostova.
Novembra 2005. godine zvaničnici na Floridi doneli su dekret po kome je most dobio i svoje zvanično ime. Nazvali su ga „Bob Graham Sunshine Skyway Bridge“, po guverneru Floride. Naime, guverner je predložio ovakav izgled mosta, jer je bio inspirisan sličnim mostom s kablovima koji je video u svojoj poseti Francuskoj. Originalni most posvećen je državnom inženjeru Vilijamu Dinu (William E. Dean), kako je napisano i na ploči koja se nalazi na južnom delu mosta.
Međutim, ma koliko izgledao prelepo, most ima i probleme. Jedan od najvećih je korozija čelika koji se nalazi u betonskim delovima mosta. Pošto su ti delovi šuplji, radnici su lako mogli da prodru u strukturu mosta 2003. i 2004. godine i da na taj način ojačaju korodirane delove mosta i tako mu osiguraju bezbednu budućnost. Drugi problem pojavio se 2005/2006. godine, kada je počela da se skida boja s kablova. Trenutno se rade ispitivanja koja će doprineti da se na najbolji način rekonstruiše most, kablovi, unaprede sistemi osvetljenja na vrhu mosta i ponovo ofarba noseća konstrukcija. Sunčani viseći most ima četiri trake, po dve u oba pravca, i preko njega pređe više od 20.000 automobila dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.