U trendu

Sve je već unapred izrežirano: U slučaju smrti kraljice Elizabete…

Koliko god morbidno zvučalo, smrt mora da se planira – posebno ako ste glava najpoznatije kraljevske porodice na svetu. Ovih dana su procureli izveštaji o tajnom protokolu, kao i brižno osmišljenoj proceduri u slučaju smrti kraljice Elizabete II iz dinastije Vindzor. Do tih podataka su navodno došli kradljivci laptopa bivšeg sekretara Bakingemske palate.

Naime, iako se kraljica odlično drži za svojih 90 godina života i dalje se redovno pojavljuje u javnosti, i vlada već punih 65 godina, njena smrt je nešto što se mora isplanirati. Službeni stav oko kraljičine smrti je – ne spominjite reč kraljica i smrt u istoj rečenici. Britanski službenici će, čim stigne vest o smrti, koristiti tajni kod „London Bridge is down“ (Londonski most je pao), tako da dojave svima koji trebaju da znaju taj podatak, bez da se uzbunjuje javnost.

Ta šifra će započeti ceo niz događaja i procedure o tome kako će vest biti saopštena javnosti. Budući da je kraljica i dalje popularna, a dvor je imao priliku da vidi masovnu reakciju na smrt člana porodice nakon pogibije princeze Dajane, očekuje se kako će taj događaj izazvati još veću žalost nego tragedija iz 1997. Kraljica nije samo kraljica Ujedinjenog kraljevstva, već je ona i kraljica 16 drugih država, pa se očekuje da će milioni ljudi širom sveta danima tugovati.

Prva će vest naravno objaviti sama palata, a nakon toga će ona odmah biti prenesena na BBC-u, prekidajući sav prethodni program. Nakon gafa koji je nastao 2002. kad je voditelj BBC-a Piter Sisons u crvenoj kravati objavio smrt kraljice Majke, svi su voditelji dobili crne kravate koje drže pri ruci.

Pitanje nasledstva nije do kraja jasno, odnosno rešeno. Iako je sledeći po redu nasledstva princ Čarls, mnogi spekulišu da će njegov sin, znatno popularniji Vilijam naslediti krunu. Time bi se preskočila direktna linija nasleđivanja, a izvori bliski palati otkrivaju kako nema šanse da se to dogodi.

Stručnjaci pretpostavljaju kako će se sama sahrana i bdenje organizovati oko 12 dana, a kraljica će imati državnu sahranu, čije će troškove snositi cela monarhija. Dok je sahrana princeze Dajane gledalo preko 2,5 milijarde ljudi, pretpostavlja se da će kraljičinu sahranu gledati njih još više.

Na dan sahrane biće zatvorena berza, kao i banke. Između sahrane i nove predaje krune moglo bi da prođe čak i do godinu dana, a u tom periodu će morati da se redizajniraju brojni državni simboli – od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih memorabilija. Takođe, moraće se menjati i reči himne koje danas glase „Bože, čuvaj kraljicu“ u „Bože, čuvaj kralja“, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.