U trendu

Sve tajne dečaka faraona

Jedan od najpoznatijih egipatskih faraona svakako je Tutankamon. Život ovoga dečaka vladara iz vremena drevnog Egipta i dan-danas golica maštu mnogobrojnih turista koji posećuju Egipatski muzej u Kairu, ali i mnogih naučnika koji ne prestaju da izučavaju faraona čija je grobnica otkrivena potpuno netaknuta.

Nedavno su naučnici javnosti predstavili još jedno senzacionalno otkriće – analiza DNK dečaka faraona pokazala je prisustvo i muških i ženskih polnih karakteristika. Jednostavnim rečnikom rečeno, vladar Egipta za života je „patio” od hermafroditizma.

Termin „hermafroditizam” potiče iz stare Grčke. Mit kaže da su Hermes i Afrodita imali sina, divnog mladić po imenu Hermafrodit, koji je postao ljubavnik Dionisa, boga vina. U njega se smrtno zaljubila nimfa Salmakida i odvela ga u svoje vode.

Zamolila je bogove da je stope sa Hermafroditom. Ganuti njenom ljubavlju, udovoljili su joj. Tako je nastalo biće koje u sebi sjedinjuje oba pola. Od tada, kaže legenda, svako ko je pio iz tih voda postao bi hermafrodit. U davna vremena postojalo je verovanje da je hermafroditizam ili znak božanstva, ili, naprotiv, „đavolski” beleg.

U medicini hermafroditimi se nazivaju ljudi koji zbog genetske greške dobijaju od rođenja „dvostruki” skup polnih organa, muške i ženske. Na današnji dan u svetu je registrovano ukupno oko 150 slučajeva pravog hermafroditizma, piše ruski portal „Pravda”.

Tutankamonovu grobnicu u Dolini kraljeva otkrio je 1922. godine britanski istraživač Hauard Karter. Ovo nalazište postalo je najveća arheološka senzacija 20. veka.

Tutankamon je pripadao 18. dinastiji iz vremena Novog carstva. U pisanim izvorima nemoguće je pratiti njegovo tačno poreklo.

Međutim, rezultati kombinovane analize DNK i radiološke studije mumije govore da bi roditelji najpoznatijeg egipatskog faraona mogli biti Amenhotep Četvrti Ehnaton i jedna od njegovih sestara, što za ono vreme nije bilo ništa neuobičajeno jer je u drevnom Egiptu brak između braće i sestara bio pravilo, naročito među vladajućim krugovima.

Zna se da je Ehnaton imao dve zvanične žene – lepoticu, egipatsku kraljicu Nefertiti i Kiju, koja je takođe mogla da bude majka kralja Tutankamona.

Tokom života Tutankamon je izgledao prilično ženstveno. Konkretno, imao je velike usne i široki kukovi. Još na kraju prošlog veka egiptolozi su uspeli da dešifruje natpise, na kojima je pisalo da je ovaj faraon imao „kako muški, tako i ženski princip”. Osim toga, analiza Tutankamonove zlatne maske pokazuje da je ona bila u početku napravljena za žensko lice…

Međutim, naučnike to nije previše iznenadilo – drevni Egipćani su, naime, često tražili da se u njihovim kultovima kombinuje ženski i muški princip. Na primer, jedno isto božanstvo moglo je da se pojavi i u liku mlade devojka i mudrog starca…

Ali tek nedavno je usledilo šokantno otkriće – još jedna analiza DNK pokazala je da je kod Tutankamona postojala hromozomska greška zbog čega se on rodio istovremeno sa muškim i ženskim polnim organima…

Istraživači veruju da je budući faraon na rođenju više izgledao kao dečak, da bi mu u 13. godini počele da rastu grudi.

Osim toga, u grobnici nesrećnog dečaka faraona zajedno sa njegovom mumijom otkrivene su i mumije dve mrtvorođene bebe. Ranije se smatralo da su to deca Tutankamona i njegove supruge Anhesenamon. Međutim, autori studije tvrde da je njihova majka – lično Tutankamon! Otac je, po mišljenju istraživača, mogao biti jedan od sveštenika boga Amona, čiji je kult cvetao u to vreme.

Uzgred, ovo otkriće može da baci svetlo i na tajnu smrti mladog faraona koji je preminuo 1323. godine pre nove ere, u 19. godini. Po jednoj verziji uzrok smrti su bile komplikacije izazvane nekom bolešću (možda malarijom).

Doduše, postoji i verzija o ubistvu. Još pre pola veka stručnjaci su izneli hipotezu da je faraon tako prerano umro od povreda izazvanih padom sa kola, kojima je isečena osovina.

Sada se pred istoričarima pojavila još jedna verzija – a šta ako je osovinu isekao odbačeni ljubavnik?! Istini za volju, sve je ovo na nivou pretpostavki, nikako činjenica…

(Snežana Čikarić, Politika)

Napišite komentar