Švedska nagrada Polar biće dodeljena Čečiliji Bartoli i Maksu Martinu

Italijanska operska pevačica Čečilija Bartoli i švedski tekstopisac Maks Martin osvojili su najznačajniju švedsku nagradu za muziku Polar za 2016. godinu, saopštio je nagradni komitet.

Svečana ceremonija biće održana u junu u Stokholmu, a laureati će dobiti po milion švedskih kruna (oko 105.000 evra).

Maks Martin, čije je pravo ime Marin Sandberg, autor je brojnih pesama različitih izvodjača medju kojima su “…Baby One More Time” za pevačicu Britni Spirs, ali i druge za druge kao što su Keti Peri, Pink i grupa Bekstrit bojs.

Opisujući umetnika rodjenog u Stokholmu kao “jednog od najtalentovanijih tekstopisaca u savremenom svetu”, uz Džona Lenona i prvog laureata nagrade Polar Pola Makartnija, panel je naveo da “upravo sada, ovog trenutka, neko, negde u svetu peva hit pesmu čiji je tekstopisac i producent Maks Martin”.

Čečilija Bartoli, mecosopran iz Rima sa vokalnim rasponom od tri oktave, koja je pevala u vodećim svetskim operskim kućama, nagradjena je za “jedinstvenu sposobnost da donese ulogu s obiljem ekspresije”, kao i za unapredjenje pevanja kao umetnosti.

Nagrade Polar po tradiciji svake godine dobijaju po jedan pop i jedan klasični muzički izvodjač.

Priznanje je 1989. ustanovio menadžer legendarne pop grupe ABBA Stig Anderson, a medju ranijim dobitnicima su “Pink Flojd”, Džoni Mičel, Bjork i Pol Makartni.

(Beta)

Ostavite komentar