najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švedska podstiče građane da popravljaju umesto da bacaju

Da bi se smanjila potrošnja i emisije ugljen-dioksida, stvari moraju da se koriste što duže, a ne da se odbacuju posle najmanjeg kvara zato što je isplativije kupiti novo nego popravljati staro. U borbi protiv „kulture bacanja”, švedska vlada je nedavno predložila da se smanji PDV na popravke svega, od bicikala do bele tehnike.

Ako parlament bude prihvatio predlog na glasanju o budžetu u decembru, od januara sledeće godine porez na popravku odeće, obuće i bicikala biće snižen s 25 na 12 procenata. Inicijativa vladajuće koalicije Socijaldemokratske i stranke Zelenih sadrži takođe poreske olakšice za majstore koji vrše skuplje popravke, na primer, uređaja kao što su frižideri, rerne, sudo-mašine i veš-mašine, preneo je „Gardijan”. Istovremeno, trebalo bi da poskupe nova bela tehnika i računari uvođenjem „hemijske takse”, kojom bi se pokrila ekološka šteta supstanci koje je teško reciklirati.

„Verujemo da će ovo značajno smanjiti troškove, tako da će popravka biti ekonomski racionalnija”, rekao je Per Bolund, švedski ministar za finansijska tržišta i potrošačka pitanja, inače iz Zelene stranke.

Bolund, koji je predvodio ovu inicijativu, ocenio je da će snižavanje poreske stope smanjiti cenu popravke od 400 švedskih kruna (42 evra) za 50 kruna. Takođe je izrazio nadu da će poreske olakšice za popravku bele tehnike dovesti do procvata radionica gde bi se otvorila preko potrebna radna mesta za doseljenike koji nemaju formalno obrazovanje.

Inicijativa predstavlja promenu fokusa švedske vlade s redukcije emisije štetnih gasova u zemlji na smanjenje povezano s robom proizvedenom u inostranstvu. Švedska je već snizila godišnju emisiju ugljen-dioksida za 23 odsto od 1990. godine, a više od polovine struje dobija iz obnovljivih izvora. Međutim, emisije povezane s potrošnjom uporno rastu.

Ministar Bolund naveo je da su nove mere povezane sa svetskim trendom smanjivanja potrošnje i takozvanom ekonomijom deljenja, koja je veoma prihvaćena u ovoj skandinavskoj zemlji. Ona podrazumeva da se putem interneta pronađe zajednički prevoz automobilom („Uber”, „Blabla”), razmene dečje igračke ili obezbedi smeštaj prilikom putovanja („Erbienbi”).

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike