najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svetska neobjašnjiva otkrića (foto)

Uživajte u opisima i slikama svetskih do sada neobjašnjivih otkrića.

1. Drevni mehanizam sa Antikitire, koji je služio za računanje astronomskih pozicija. Otkrio ga je 1901. godine lovac na morske sunđere u olupini potopljenog trgovačkog broda kod grčkog ostrva Antikitera, između Kitere i Krita. 17. maja 1902. je tadašnji upravnik Arheološkog Muzeja u Atini, arheolog Valerios Stais prvi otkrio njegovu namenu primetivši da uređaj ima ugrađen točak sa vidljivim natpisima astronomskih termina. Datiran je u 82. p. n. e. Analize teksta pronađenog uz mehanizam sugerišu da je aparat korišćen 15-20 godina pre toga. Tehnološki artefakti slične složenosti nisu se pojavljivali narednih hiljadu godina.

2. Baterije iz Bagdada. Ličile su izgledom na normalne vaze, međutim naučnici su otkrili da ove posude sadrže bakreni cilindar koji unutar njega stoji metalna cev. Samim tim mislilo se da su mogli da budu korišćeni za proizvodnju električne energije. Ukoliko je to tačno, oni su preteča današnjih baterija hiljadama godina unazad.

3. Kameni tuneli. Oni datiraju još iz kamenog doba, ali niko ne zna stvarno kako su se ovi tuneli uopšte stvorili na ovom mestu (zbog svoje obimnosti) ili u koju svrhu se koriste.

4. Kamene kugle sa Kostarike. Postoje stotine kamenih kugli u rasponu veličine od 3cm do 3 metra. Niko još nije objasnio njihov savršen i precizan obim (naročito uzimajući u obzir njihovu težinu) , a svrha im je i dalje nejasna.

5. Neotkriveni rukopis. Ilustrovana i rukom pisana knjiga u nepoznatom dijalektu. Do današnjeg dana niko nije otkrio šta u joj piše. Prošle godine, dvoje ljudi su tvrdili da su ga dešifrovali, međutim, jedna je tvrdio da je to izumrli Meksikanski jezik, dog je drugi bio ubeđen da je azijski. Ostalo je neutvrđeno.

6. Jonaguni spomenik. Nejasno je da li je Jonaguni spomenik napravio čovek ili je delo prirode. Sa svojom posebnom ravnom površinom i 90 stepeni uglova, lako je misliti da je dizajnirao čovek… možda su ga uklesali morskii lavovi?

7. Sunčana kapija. Kao i Stounhendž, niko ne zna zbog čega je tačno nastala ova kapija ili kako je napravljena. Za razliku od Stounhendža, nalazi se 13.000 metara iznad nivoa mora u Boliviji. Na gravurama na vratima piše da ima astrološki i astronomski značaj.

8. Longju pećina. Datira još iz vremena dinastije Kin (212 pne) u Kini. Po nekim mišljenjima, ovo je ručno pravljena pećina ali i dalje ne postoji evidencija o njoj, niti bilo kakvo objašnjenje.

9. Preparirana planinska Moa. Ova noga, stara 3000 godina, pripada Planinskom Mou, vrsti ptice koje su izumrle pre 500 godina. Budući da je bilo tako dobro očuvano, sigurno je izazvao komešanje među ljudima.

10. Nezavršeni obelisk. On je isklesan direktno iz podloge, ali je napušteno nakon što je jedna pukotina počela da se pojavljuje u mermeru . Nudi uvid u Antičko – Egipatske građevinske metode.

11. Tvrđava Saksajaman. Ovi složeni kameni zidovi se mogu naći u blizini Perua. Nema maltera i ništa ne može da stane u praznine između kamenja. Za sada je tajna koliko su stari.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike