Tek upoznate nekoga, a odmah zaboravite ime, postoje 3 razloga za to

Većina nas se prilikom upoznavanja nove osobe nađe u istoj situaciji, pa odmah zaboravimo njihovo ime. Postoji nekoliko razloga zbog kojih nam se to često događa.

1. Imena su arbitrarna

Obične reči uvek se odnose na iste stvari i ako zaboravimo jedan naziv, sigurno ćemo se setiti njegovog sinonima. Međutim, lična imena nisu dosledna i nemaju reč zamene. Ako se obratite Ivoni kao Ivani, velike su šanse da će taj gaf odmah primetiti.

2. Fokusiramo se na sebe

Kada upoznajemo novu osobu, mi se zapravo fokusiramo više sami na sebe nego na druge. Tačnije, koncentrišemo se na onaj trenutak kada ćemo mi morati izgovoriti svoje ime. Tada ne posvećujemo dovoljno pažnje našem novom sagovorniku, pa zato često zaboravimo njegovo ime čim ono bude izrečeno.

3. „Baker-efekt“

Mozak je zapravo „programiran“ da zapamti lica, a ne toliko imena. Pojam „Baker-efekt“ često se koristi kako bi se opisao jedan od razloga zašto ne možemo zapamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja. Ako nekome kažemo da radimo u luci, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vreme.

Ako kažemo da se zovemo Luka, mozak tu informaciju ne povezuje ni sa čim. Takođe, ako mozak inače ne može povezati više delova informacije, pogotovo one stvari koje su već poznate, onda su veće šanse da ćemo zaboraviti tu informaciju, prenose mediji u regionu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike