Temperamentne komšije

U zemlji ponosnih Mađara možete saznati mnogo toga. Pođimo na avanturističko putovanje čiji je cilj otkrivanje ove zemlje.

Budimpešta – biser istoka, jedan je od brojnih nadimaka glavnog grada Mađarske. Kroz centralni deo metropole protiče Dunav i deli grad na brdoviti Budim i ravnu Peštu, u kojoj se nalazi i impozantni Parlament. U Budimu, starom delu grada, nalazi se omiljeno izletište – Ribarska tvrđava, odakle se pruža prelepi pogled na ceo grad. Centralna pijačna hala u Budimpešti jedinstvena je u Evropi. Tamo se, između ostalog, prodaje i svetski poznata aleva paprika.

Sečenji, jedna od osam termalnih banja u Budimpešti, podignuta je u baroknom stilu. Ova banja je odlično mesto za odmor. Svugde u Pešti, a pogotovo u Kraljevskoj ulici, vrvi od gužve. U južnom delu Budimpešte žive izmešani nekoliko naroda, pre svega Mađari, Italijani, Grci, Francuzi i Nemci. Ovde vlada posebna atmosfera. Mađarska je zemlja u kojoj tradicija i dalje živi. Tako je, na primer, nošnja Palozena, čiji su se predstavnici već u 12 veku doselili na teritoriju današnje Mađarske, pod zaštitom Uneska. Zahvaljujući Unesku, selo Palocena Holoko ostalo je autentično do danas.

Divlje, romantično, moderno i pulsirajuće – Mađarska nas stalno iznenađuje novim stvarima. Na svakom koraku možete sresti prijatne i otvorene ljude koji će vas pozdraviti na svom jeziku. Budimpeštu ne morate obilaziti samo danju. Noću će vas opčiniti mostovi na Dunavu ukrašeni svetiljkama. Mnogobrojni kafići podjednako su omiljeni i domaćinima i turistima. U širokim prostranstvima Mađarske mogu se sresti odvažni jahači koji kroz stepe galopiraju na konjima. Ako ste u Mađarskoj, obavezno posetite Balaton, najveće mađarsko jezero, gde se priprema i odlična riblja čorba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.