Temperamentni Španac

Galgo espanjol – nije neko mondensko mesto u Španiji, niti neki delikates. To je zapravo vrsta psa. Poreklom je iz Španije, naravno. Ovaj elegantni hrt poznat je i kao španski hrt, mada je ispravniji naziv koji je dobio u svojoj postojbini, a to je – galgo espanjol.

Još od pradavnih vremena psi su verni svom gospodaru. Prema svojim posebnim svojstvima i sklonostima, lovački psi dele se na: goniče – pse koji gone divljač, tragače – one koji tragaju za plenom i onda ga drže na oku i ne puštaju do lovčevog dolaska, pse koji slede žrtvu do njene jame, to jest skrovišta, i izvlače je, i na pse posebno dresirane za donošenje ili aportiranje plena. Grupi goniča pripada i hrt.

Malo je ljubitelja pasa, naročito onih van Španije, koji se mogu pohvaliti ovim psom. On se najčešće pojavljuje na izložbama ili trkama pasa, gde upada u oči, pre svega zbog svoje veličine i specifične građe tela. Visina hrta galgo espanjol je oko 80 centimetara, a to je 15 centimetara više od poznatijeg sivog hrta – greyhoud-a.

Galgo espanjol razlikuje se od ostalih hrtova i po svom temperamentu – i tu se ističe njegovo špansko poreklo, pa se hrtovi razlikuju koliko i Španac od Engleza. Zato je ovaj pas na trkama često plahovit i bori se sa rivalima. Po tim osobinama ćete ga lako i prepoznati. Tako se skoro nikada ne ponaša disciplinovani sivi hrt, a galgo espanjol zbog toga često gubi trke diskvalifikacijom. Eh, kakav temperament!

U hajkačkom lovu na konjima, međutim, galgo espanjol je u svom elementu. Ipak, takva vrsta lova je u mnogim zemljama zabranjena. Očigledna su obeležja galgo espanjola koja ukazuju na njegovo poreklo od nekadašnjih faraonskih pasa. Boja galgo espanjola kreće se od crvenosmeđe do bež ili skoro potpuno bele boje. Mogu biti i jednobojni ili prošarani prugama. Međutim, nisu retki ni primerci sa belim mrljama na vratu i grudima ili sa belim nogama. Galgo espanjol je nesumnjivo lep i zanimljiv pas, a njegovi vlasnici mogu u potpunosti biti ponosni na njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.