U trendu

Ti luckasti Finci

Jedna zaista začuđujuća vest obišla je svet ovih dana. Naime, finska vojska objavila je saopštenje u kome se navodi da je jedan broj regruta morao da bude otpušten iz vojske pre vremena zbog svoje zavisnosti o Internetu! Ludo, zar ne?

Koliko god vam ova dijagnoza zvučala neobično ili čak i neverovatno, nju su ipak postavili lekari u regrutnom centru finske armije prilikom pregleda regruta koji nisu mogli bez svojih računara i Interneta. Ovi „mrežoholičari“, kako su ih lekari stručno nazvali, oslobođeni su služenja vojnog roka, doduše, samo privremeno, a posle proteka roka od tri godine biće pozvani na ponovni lekarski pregled, kako se tačno navodi u saopštenju.

Kako navodi pukovnik Jirki Kivela, rukovodilac regrutnog centra finske vojske, za korisnike koji po celu noć igraju kompjuterske i ostale mrežne igrice, nemaju nikakav hobi niti prijatelje, odlazak u vojsku može biti veliki šok. Pukovnik Kivela nije izjavio koliko regruta je privremeno otpušteno iz vojske, ali je izjavio da njihovo otpuštanje ne predstavlja preveliki problem za finsku vojsku. Naime, finska vojska svake godine poziva 27.000 novih regruta na obavezno služenje šestomesečnog vojnog roka.

Rezultati istraživanja upotrebe Interneta pokazuju da 45 procenata od nešto više od pet miliona stanovnika Finske svakodnevno koristi Internet. Tako to rade pomalo luckasti Finci. Šta bi tek bilo kada bi ova metoda, to jest lekarska dijagnoza, počela da se primenjuje i kod nas? Gde bi nam bio kraj?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.