Titova bista stigla u novosadski muzej

Foto: Beta

Manual muzej zaboravljenih umetnosti (MFAM) iz Novog Sada otkupio je bistu Josipa Broza Tita koju je napravio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih vajara, Antun Augustinčić. Bista identična onoj koja je u Kumrovcu, uskoro će biti izložena u novosadskom muzeju. Bista je napravljena 1948. godine i teška više od 400 kilograma, a kupljena je na licitaciji firme „Sinma“ iz Sevojna, gde je do sada čuvana.

MFAM je taj spomenik prvobitno pokušao da otkupi 2002. godine, uz posredstvo Titovog unuka Joške Broza. Muzej Manual navodi da se zainteresovao za taj spomenik zbog njegove umetničke vrednosti, nostalgije i kolekcionarstva.

Vlasnik Manuala, Siniša Žarin prošle godine je proglašen za preduzetnika godine i nagrađen sa 20.000 eura, a nagradu je dao za kupovinu spomenika. „Kupljen je i zbog ideologije i onoga šta znači za ex yu prostor. Ovaj prelepi spomenik koji je ušao u kategoriju jednog od najlepših na svetu, gotovo sigurno su pohodili miloni Jugoslovena”, piše u saopštenju MFAM.

Spomenik će biti izložen u holu MFAM, koji već sada ima 150.000 predmeta iz perioda socijalizma i jedan je od posećenijih kulturnih punktova u Novom Sadu.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar