najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Top Gan i Bekstvo iz Šošenka u filmskoj arhivi

Filmovi “Top Gan”, “Bekstvo iz Šošenka” i “Isterivači duhova” biće uvršteni u prestižnu američku Nacionalnu filmsku arhivu, sapšteno je danas iz američkog filmskog registra.

Svake godine se u kolekciju američkog filmskog registra biblioteka bira 25 filmova zbog njihove kulturne, istorijske i umetničke vrednosti.

Na listi se nalaze najraznovrsnija kinematografska ostvarenja, medju kojima ima starijih, eksperimentalnih i mračnih filmova.

Miljenik publike, film “Bekstvo iz Šošenka”, priča o zatvorskom prijateljstvu nepravedno osudjenog i njegovog cimera iz ćelije, jedan je od 250 najboljih filmova svih vemena.

Prvo filmsko ostvarenje Franka Darabota koji je obradio novelu Stivena Kinga, bio je nominovan za sedam oskara, ali nije osvojio nijedan.

Na početku emitovanja 1994. godine doživeo je razočarenje na blagajnama, njegova popularnost je porasla zahvaljujući kućnim bioskopima i bezbrojnim emitovanjima na kablovskim televizijama posle čega su gledaoci počeli da cene složeni zaplet i dirljivu tematiku.

Gotovo komičan mačo blokbaster “Top Gan” bio je kultni film 80-ih godina prošlog veka. Prijave studenata na pilotsku akademiju značajno su povećane posle emitovanja ovog filma, dok se karijera Toma Kruza posle ove uloge popela na viši nivo.

Film reditelja Ivana Rajtmana “Isterivači duhova” zapalio je blagajne dve godine pre emitovanja “Top Gana” i postavio visoke kriterijume u konceptu, vizuelnim efektima i komediji.

“Snimanje ‘Isterivača duhova’ bilo je jedno od najvećih uživanja u mom životu. Čast mi je da znam da će jedan film o duhovima dobiti mesto na policama američke Nacionalne filmske arhive”, izjavio je Rajtman.

Nova adaptacija “Isterivača duhova” sa ženskom ekipom, medju kojima će biti glumice Kristen Vig i Melisa Mekartni, premijerno će biti prikazan u julu sledeće godine.

U američki filmski registar, osnovan 1989. godine, do sada je uvršteno 675 filmova.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike