Trač naš nasušni

Žene u proseku provode pet sati dnevno u tračarenju i ogovaranju, bilo na radnom mestu ili u kući, pokazala je jedna anketa britanskih istraživača.

Među 10 omiljenih tema za razgovor su tuđi problemi, ljubavne veze, dijete, putovanja, spremanje ručka, deca, seks, šoping, zdravstveni problemi i TV sapunice.

Istraživanje, čije rezultate prenosi britanski list „Dejli mejl„, pokazalo je da žene u proseku razgovaraju 24 minuta dnevno o višku kilograma ili broju odeće.

„Žene su poznate po svojoj sposobnosti komunikacije, a muškarci su prosto fascinirani njihovim temama za razgovor“, kaže Stiv Barton, predstavnik kompanije „Frstkejp“ koja je sporvela ovu anketu.

Većina ispitanica je rekla da najviše vole da razgovaraju sa prijateljicama, dok sa majkom, partnerom ili najboljom drugaricom pričaju o sasvim drugim temama.

Muževima će tako ispričati kako su provele dan na poslu, dok će najpikantnije tračeve sačuvati za svoju najbolju prijateljicu.
S druge strane, tračarenje ima veoma važnu odbrambenu funkciju, te da nam pomaže da spoznamo ko su nam prijatelji a ko neprijatelji.

Nedavna istraživanja pokazala su da je tračarenje u umerenim količinama zdravo. A evo i kako:

1. Tračarenje smanjuje stres i teskobu
Drugim rečima, kada čujemo da je nekome gore nego nama, jednostavno se osećamo bolje. To ne znači da kad čuješ da je netko od tvojih prijatelja ili poznanika dobio otkaz, prekinuo vezu i slično, da ćeš skakati od sreće, već da ćeš tad shvatiti da tvoj život i nije tako loš kako si mislilo/la.

2. Tračarenjem lakše procenjujemo osećaje
Zvuči li poznato situacija u kojoj se prijateljici žališ na sadašnjeg, a pogotovo bivšeg dečka? Zapravo ne tražiš istinu, već tražimo potvrdu za naše stavove. A kad dobijemo jednu ili više potvrda, lakše nam je da procenimo što ćemo i kako ćemo dalje.

3. Tračarenje nas povezuje i stvara osećaj pripadnosti
Kad ogovaramo, slušamo jedni druge, tvrde naučnici. Na taj način se povezujemo sa drugim ljudima i osećamo kao da negde pripadamo. Takođe, tračarenjem prikupljamo informacije o ljudima i njihovom ponašanju, a ne samo o tome ko je s kim, kad i kako, pa nam je lakše da prepoznamo lažljive i prevrtljivce.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike