najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Tragovi aviona na nebu prvi put naučno istraženi

Tragovi koje ispuštaju avioni, a koje brojni poklonici teorija zavera nazivaju kemtrejlsima i smatraju zaprašivanjem hemijskim i biološkim agensima, odnosno svojevrsnom savremenom eugenikom, mogu vrlo lako da se objasne dobro poznatim hemijskim procesima, pokazala je nova studija.

U istraživanju koje su sproveli Kalifornijski univerzitet u Irvinu, Naučni centar “Karnegi” i neprofitna organizacija Niar ziro, naučni tim je temeljno ispitao vodeće svetske atmosferske stručnjake u vezi s ovom temom.

Autore je na sprovođenje studije podstakla činjenica da su neka međunarodna ispitivanja javnog mnjenja pokazala da čak 17 odsto ljudi u svetu veruje u postojanje nekog oblika Velikog tajnog atmosferskog programa (skraćenica u engleskom jeziku je SLAP), čiji su sastavni deo i kemtrejlsi.

Budući da teorija u poslednjih nekoliko godina dobija sve više sledbenika, a da o noj nije sprovedena nijedna recenzirana naučna studija, američki tim je odlučio da pita za mišljenje najpoznatije atmosferske stručnjake o toj temi.

Tim je prvo odabrao stručnjake s najvećim brojem citata u najuticajnijim svetskim časopisima iz sledeća dva područja:

1) atmosferske naučnike, stručnjake za kondenzacione tragove
2) geohemičare, stručnjake za atmosferskog taloženje, odnosno za prašinu i zagađenja koja padaju na površinu Zemlje

Svi stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju imali su više od 20 godina iskustva u svojim područjima.

Tim je obema grupama predstavio niz različitih podataka sakupljenih na različitim internet-stranicama koje promovišu teorije o SLAP-u, odnosno o hemijskim tragovima, a naučnici su dobili zadatak da ih ocene.

Tim im je za kraj postavio jedno ključno pitanje: “Da li ste ikada u svojem radu ili u svojem ličnom životu naišli na dokaze za koje smatrate da bi mogli da ukazuju na postojanje nekog velikog tajnog programa atmosferskog zaprašivanja?”

Učesnici su mogli da odgovore sa ‘da’ ili ‘ne’ ili ponude neki svoj odgovor i tumačenje. Oni su takođe znali da će njihovi odgovori ostati potpuno anonimni. Drugim rečima – nisu ni na koji način rizikovali da svojim potvrdnim odgovorom ugroze svoj naučni kredibilitet ili da budu ismejani.

Rezultati su pokazali da među njima postoji veliki konsenzus – od 77 ispitanika svi osim jednog odgovorili su negativno (dakle 98,7%).

Ispitanik/ca koji jedini nije osporio predstavljene argumente objasnio/la je da je naišao/la na visok nivo atmosferskog barijuma u jednom od zabačenih krajeva Zemlje koji sadrži standardno niski nivo barijuma u tlu.

Autori studije objasnili su u zaključku da su odlučili da sprovedu studiju zato što su svesni da su vlasti u pojedinim zemljama sprovodile određene tajne programe bez saglasnosti svojih građana.

“Stoga je razumno očekivati da obični građani traže odgovore na pitanja koja se tiču njihovog zdravlja, klimatskih promena i zagađenja. Iako razumemo da mnogi strahovi u pozadini teorija poznatih kao SLAP mogu da budu legitimni, dokazi koji su ovde razmatrani ne ukazuju ni na kakav tajni program zaprašivanja atmosfere”, pišu autori.

“Promene u vazdušnoj tehnologiji mogle bi da budu razlog zbog kojeg se tragovi zadržavaju duže nego što je to ranije bio slučaj, a promene u industrijskom razvoju mogle bi da budu uzrok porasta taloženja aerosola u pojedinim područjima. Ali fokusiranje na tajni, veliki program zaprašivanja atmosfere moglo bi da skrene pažnju sa stvarnog osnovnog problema kojim bi se trebalo pozabaviti’, pišu autori.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Environmental Research Letters, piše portal Index.hr.

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike