najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tropske vrućine u Varšavi

Žrtva tropskih vrućina postao je neočekivano i poljski Narodni muzej koji je do daljnjeg morao da zatvori svoje glavne izložbe u Varšavi kako bi se provetrile sale sa dragocenim eksponatima.

Ovog vikenda u Poljskoj je teperatura dostigla 39.8 stepeni.

Sadašnje temperature ozbiljno prete da obore rekord od 40,2 stepeni, koliko je u Poljskoj bilo 1921. godine.

U interesu udobnosti posetilaca zatvorene su izložbe umetnosti, 19, 20. i 21. veka i deo galerije drevnog evropskog slikarstva, objavio je ovog vikenda Narodni muzej na svom sajtu, kada se u Poljskoj temperatura probližila opasnoj granici od 40 stepeni.

” Početkom decenije uradjeno je  veliko renoviranje ali nije bilo dovoljno novca da se u sve sale instalira klimatizacija”, objasnio je za Gazetu viborču zamenik direktora muzeja Pjotr Ripson.

Više nego za komfor Varšavljana i turista Narodni muzej brine da bi u neprovetrenim salama veći broj ljudi podigao još temperaturu i vlagu što bi moglo da ošteti dragocene eksponate. Sve do ovog avgusta temperature nisu bilo tako visoke da provetravanje bude opasno po mikroklimu u galerijama.  

Avgustovska žega naterala je i Vojni muzej u Varšavi da izda zabranu ulaženja u eksponate, pošto su kabine aviona AN26 i JAK-40 pregrejane kao automobil ostavljen na suncu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike