najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Dojranskom jezeru ulovljene pirane

U Dojranskom jezeru u Makedoniji ulovljena je crvena pirana, potvrdilo je danas Odelenje za ribarstvo Instituta za stočarstvo pri Univerzitetu “Ćirilo i Metodije” u Skoplju.

Nalaz instituta da je primerak ribe koji je ulovljen na Dojranskom jezeru, na lokaciji “Ačikot”, crvenostomačna pirana, objavio je portal “Ohrid skaj” (ohridsky.com).

Televizija Alstat M navodi da eksperti smatraju da nema mesta za paniku, jer bi te ribe mogle da napadnu samo ako se nalaze u velikom jatu od po nekoliko stotina jedinki ili ako se neka od njih oseća ugroženom, kao i da ne mogu da prežive zimu u tom makedonskom jezeru.

Gradonačelnik Dojrana Borče Stamov rekao je da su pirane u Dorjan ubačene namerno da bi se naštetilo turističkoj sezoni u tom gradu.

“Neko celo leto vodi hajku protiv Dojrana da bi naneo štetu turističkoj sezoni i lokalnoj vlasti”, rekao je Stamov.

Mekedonski mediji su prethodno objavili informacije da su u Dojranskom jezeru ulovljene dve ribe koje liče na pirane i da je jedan ribar i ugrižen.

Jedna ulovljena riba je poslata u Skoplje na analizu gde je potvrdjeno da se radi o crvenoj pirani, a druga u Hidrobiološki zavod u Ohridu koji je ocenio da se radi o “akvarijumskoj ribi sličnoj pirani”.

Da bi se sa sigurnošću potvrdio nalaz da je u Dojranskom jezeru ulovljena crvenostomačna pirana (Pygocentrus), primerak ribe je poslat na dopunsku analizu u srodne institute u Peruu i Brazilu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike