U Francuskoj strancima izdaju na par sati trgove, muzeje…

Bogati stranci su spremni da plate čitavo bogatstvo za iznajmljivanje nakratko francuskih kulturno-istorijskih zdanja ili javnih mesta.

Stranci sa „dubokim džepom“ ne žele da obiđu Francusku kao obični turisti, već vole da tu zemlju osete u jedinstvenom i intimnom okruženju, bez obzira koliko ih to koštalo.

Bogataši iz čitavog sveta, preko Azijata, Rusa, Južnoamerikanaca do Anglosaksonaca iznajmljuju francuska znamenita mesta.

Jedan poznati svetski brend je, primera radi, platio 100.000 evra da se nakratko obustavi gradnja na prestižnom parisku trgu Vandom, kako bi tu organizovao privatnu žurku sa 2.000 zvanica, prenosi list Figaro.

Kuća slavnog francuskog romanopisca Onore de Balzaka, pretvorena u muzej, takođe se često izdaje strancima koji žele da u njoj u samoći provedu nekoliko sati.

Ima i neobičnih zahteva.

Tako je jedan bogati Kinez, ljubitelj francuske kuhinje, izdašno platio svoje ekscentrično zadovoljstvo da sam obiđe pogone fabrike za preradu mesa u Parizu, dok je njegov sunarodnik, ljubitelj cipela, duboko „zavukao ruku u džep“ za intiman obilazak jedne francuske fabrike cipela.

Iznajmljivanje muzejskog prostora ili javnih zadužbina može biti veoma unosan posao.

Grupacija Pari Mize, koja upravlja sa 14 muzeja grada Pariza, među kojima je Muzej savremene umetnosti, Peti Pale, ili kuća Viktora Igoa, zaradila je 2014. godine na kratkojnom iznajmljivanju poznatnih zdanja 1,37 miliona evra, ili čak 15 odsto njene ukupne godišnje zarade, koja je iznosila 9,7 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.