U Nišu počinju 50. Filmski susreti

Simboličnim uručenjem ključeva grada glumcima, na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi večeras će početi jubilarni, 50. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti”.

Do petka, 28. avgusta, na festivalu koji je ove godine pod sloganom “Pod sjajem zvezda”, biće prikazano 16 filmova u takmičarskom delu, a dva u revijalnom.

Savet festivala je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio sastav žirija koji će odlučiti o glumačkim nagradama.

To su Branislav Zaremski, prvak pozorišta Atelje 212, Dragan Mićanović, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Vesna Čipčić, prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Žiri će odlučiti o šest nagrada koje dobitnicima donose između 250.000 i 100.000 dinara.

Glumcu čije glumačko ostvarenje bude proglašeno za najbolje, pripašće Gran pri festivala “Naisa”, za najbolju žensku ulogu nagrada je “Carica Teodora”, za najbolju mušku “Car Konstantin”, a biće dodeljene i nagrade za najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, kao i za debitantsku ulogu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije ranije je saopštilo da je glumica Jelisaveta Seka Sablić ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”. Ta nagrada će biti dodeljena na otvaranju Festivala.

Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade “Pavle Vuisić”, večeras će biti prikazan film Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta” i crna komedija Danila Bećkovića “Mali Budo”.

Festival će zatvoriti gostujući filmovi Petra Ristovskog “Panta Draškić – cena časti” i dokumentarac Miroljuba – Rikija Nedovića “Stari Niš – moj Niš” .

Članovi Saveta festivala istakli su da će na “Filmskim susretima“ biti šest premijera: “Amanet” Nemanje Ćipranića, “Bez stepenika” Marka Novakovića, “Isceljenje” IvanaJovića, “Nebo iznad nas” Marinusa Gruthofa “Otvoreni kavez” Siniše Galića i “Panama” Pavla Vučkovića.

(Beta)

Ostavite komentar