U trendu

U ovom gradu je zakonom zabranjeno – umreti

Nedavna epidemija antraksa u Rusiji potvrdila je ono što je jedan mali norveški grad znao još davno – da bi umiranje trebalo da bude ilegalno, piše WN.com.

Arktički grad Longjir, u kojem se 2.100 stanovnika trenutno bori protiv izuzetno niskih temperatura, doneo je ovaj neobičan zakon 1950. godine, prenosi B92.

Razlog za to krije se u permafrostu, koji sprečava raspadanje tela na gradskom groblju, što znači da bi smrtonosni virusi mogli da prežive i dovedu u opasnost brojne živote ukoliko jednog dana dođe do odmrzavanja permafrosta.

To bi moglo da objasni i epidemiju antraksa u Rusiji 2016. godine, kada je toplotni talas odledio permafrost i doprineo širenju ove bakterijske bolesti sa mrtvog jelena na druge jelene, usmrtivši više od 2.300 jedinki.

Naučnici su takođe u leševima na Aljasci i u Longjiru pronašli tragove španske groznice, pa danas smrtno bolesni stanovnici odlaze u druga mesta da umru, dok se tela onih koji iznenada preminu sahranjuju na grobljima u drugim gradovima.

Jedini izuzetak je kremacija, koja uništava ili deaktivira opasne viruse.

Trudnice se takođe podstiču na porođaj van grada, jer se na ovoj teritoriji – u arhipelagu Svalbard – nalazi samo jedna mala bolnica, prenosi Bi-Bi-Si.

Inače, Longjir nije jedino mesto na svetu koje je zabranilo umiranje. Brojni gradovi u Italiji i Francuskoj doneli su istu odluku zbog prenatrpanosti lokalnog groblja, piše Gardijan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.