najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U testamentu i nalog na „Fejsbuku”

Do pre manje od pola veka, sve uspomene na preminulu osobu – fotografije, pisma, dnevnici – mogle su da stanu u kutiju od cipela.

U eri interneta, društvenih mreža i elektronske pošte, digitalni tragovi neuporedivo su obimniji: stotine fotografija, mejlova, nalozi na „Fejsbuku”, „Tviteru”, „Instagramu”…

Jedno od pitanja sa kojim se porodica i prijatelji pokojnika suočavaju jeste i šta raditi sa njegovim onlajn nasleđem?

Kada je reč o stranici na „Fejsbuku”, postoje dve mogućnosti (o njima i sam korisnik za života može da se izjasni).

Najpre, uz odgovarajući dokaz o smrti korisnika, porodica može od mreže da zatraži brisanje njegovog profila, a takođe, može i da zamrzne nalog i od njega napravi stranicu sećanja.

Najpopularnija društvena mreža korisnicima nudi mogućnost da odrede osobu koja će posle njihove smrti upravljati nalogom (s tim što ne može da menja postojeći sadržaj naloga).

Tu opciju je, kako je objavio Bi-Bi-Si, dosad odabralo nekoliko miliona korisnika „Fejsbuka”.

Želju ljudi da njihovo digitalno nasleđe bude dostupno porodici i prijateljima i nakon njihove smrti, prepoznala je i jedna britanska firma koja je od toga napravila unosan posao.

Oni, naime, nude mogućnost da na nadgrobnom spomeniku bude postavljena pločica sa urezanim kju-ar kodom, čijim se skeniranjem dolazi do onlajn sadržaja koji je porodica priredila ili koji je pokojnik pre smrti odabrao.

To može da bude biografija preminulog sa fotografijama, detalji iz njegovog života, snimak sahrane ili bilo šta drugo. Izradu ovakvog koda firma naplaćuje 120 evra.

Velike kompanije, poput „Epla”, „Tvitera”, „Gugla” ili „Fejsbuka”, nerado porodicama umrlih korisnika omogućavaju pristup njihovim nalozima ili to čak uopšte ne čine. Međutim, i za takve situacije postoji rešenje.

Jedna američka firma za čuvanje lozinki (sve pristupne šifre korisnika uskladištene su pod enkripcijom, a pristupa im se pomoću jedne, glavne šifre) uvela je početkom godine mogućnost da osoba koju korisnik odredi može da pristupi ovim lozinkama.

Postupak je takav da firma mejlom obaveštava klijenta da je ovlašćena osoba tražila pristup njegovim šiframa. Ukoliko klijent ne odgovori u roku koji je sam odredio, firma automatski odobrava pristup njegovim lozinkama.

(A. M., Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike