Ubici nepušaču 7.400 evra odštete

Ubica Albert Žirovnjicki, koji zbog ubistva poznanika izdržava kaznu od 16 godina zatvora, uspeo je pred sudom da se izbori za odštetu od Češke u visini od 7.400 evra zbog toga što zatvorska služba nije uspela da spreči pušenje u njegovoj ćeliji i uopšte u zatvorima.

“Sud smatra da su pogažena njegova prava u oblasti zaštite zdravlja jer je bio izložen pasivnom pušenju”, zaključila je sudija Gradskog suda u Pragu Dagmar Stamidisova i naredila da država isplati Žirovnjickom deo odštete koju je tražio, kao i sudske troškove, javlja danas češki dnevnik Pravo.

Žirovnjicki, koji je izdržao već 13 godina kazne za ubistvo, jedan je od šestorice osudjenika koji su od države tražili odštetu za narušeno zdravlje i pogažena ljudska prava pošto su svi zatvori u Češkoj od 2005. godine nepušački, ali zatvorska služba nije sprovodila zakon već je puštala zatvorenike da puše gde hoće.

“Na nepušače u zatvorima gledaju kao na štetočine”, kazao je ubica nepušač i dodao da
mu je najgore bilo u zatvoru Valtice, kada su ga smestili u navodno nepušačku ćeliju u kojoj je uvek nekoliko zatvorenika bez obzira na zabranu pušilo, a i kada nije, dim je dopirao do njega kroz ventilaciju.

Žirovnjicki je rekao da je tek sada u Mirovu, zatvoru sa strogim režimom gde nijedan od 10 zatvorenika u njegovoj nepušačkoj ćeliji ne puši, poštedjen duvanskog dima.

Od šestorice osudjenika nepušača koji su tužili državu samo jedan je uspeo da dobije spor, ali dobio je samo izvinjenje, dok je Žirovnjicki prvi za koga je sud naredio odštetu, ali ne 370.000 evra koliko je tražio, već samo 7.400.

“Ne uspevamo još da potpuno proteramo pušenje, ali poslednjih godina je vidljiv napredak”, rekao je generalni direktor Zatvorske službe Češke Petr Dohnal.

(Beta)

Ostavite komentar