Uginuo “najtužniji polarni medved na svetu”

Polarni medved, koji je na društvenim mrežama postao poznat kao ‘najtužniji medved na svetu’, uginuo je u svom zoološkom vrtu u Argentini nakon niza beuspešnih pokušaja osoblja da bude prebačen na bolju lokaciju, prenose mediji.

Arturo, poslednji polarni medved u zatočeništvu, umro je od starosti u zoološkom vrtu u Mendozi. Imao je 31. godinu.

Medved, koji je rođen u SAD i prebačen u Argentinu kada je imao 8 godina, dobio je nadimak po kojem je poznat kada je njegova dugogodišnja partnerka uginula, ostavljajući ga samog.

Više od pola miliona ljudi potpisalo je 2014. godine peticiju organizacije Grinpis kojom se zahteva da se životinja prebaci na neku severniju lokaciju, ali su veterinari rekli da je Arturo suviše star da preživi put.

Ovaj slučaj nije jedina kontroverza u istoriji zoološkog vrta, smeštenom u podnožju Anda. Prošle godine zatvorena su vrata turistima nakon što su u periodu između decembra 2015. i maja 2016. uginule 64 životinje, piše britanski Telegraf.

Zvaničnici su saopštili da glavni uzrok ovog pomora predstavljaju epidemije bakterija i prenaseljenost prostora životinjama.

Predstavnici gradskog veća saopštili su da planiraju da pretvore zoo vrt u prirodni rezervat u pošalju njegove stanovnike u neka pogodnija mesta.

“Nadamo se da je ovo poslednji polarni medved koji je u našoj zemlji proveo život u zatočeništvu i da će ovaj slučaj naterati vlasti da ozbiljno razmisle o uslovima u kojima žive egzotične životinje” rekla je Soledad Sede, portparol Grinpisa.

Ostavite komentar

Oznake