najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ukrajinska pesma 1944 definitivno na Evrosongu

Ukrajini je danas zvanično odobreno da sa pesmom “1944”, posvećenoj proterivanju krimskih Tatara sa Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata, učestvuje na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, saopštili su danas organizatori manifestacije.

“Referentno telo za Evroviziju razmotrilo je učešće pesme “1944”. Zaključeno je da naslov i reči pesme ne sadrže političku poruku i da ne krše pravila konkursa. Dakle, pesma može da učestvuje na Evroviziji 2016. godine”, navedeno je u saopštenju Evropske radiodifuzne unije, čije je sedište u Ženevi.

Portparol Evropske radiodifuzne unije Dejv Gudman rekao je da je odluka definitivna i da sve pesme koje učestvuju na Evrosongu moraju biti predstavljene do 14. marta u Stokholmu, gde se ove godine održava takmičenje.

Tatarka sa poluostrva Krim Džamala, ukrajinska džez zvezda, izvešće na Evroviziji za koju je napisala i reči. Bila je inspirisana sećanjima svoje prababe, koja je deportovana sa Krima 1944. godine.

Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine, što je bila kazna zbog njihove masovne saradnje s nemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Oni su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 80-ih godina prošlog veka, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, medjutim, brzo raste u poredjenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja, ocenjuje AFP.

Krimski Tatari su pre dve godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod za odvajanje tog poluostrva od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike