U trendu

Ukrasne muškatle

Muškatle su višegodišnje biljke, a postojbina im je južna Afrika. Kod nas su veoma poznate i omiljene. Uspevaju na sunčanom položaju, pa su zato naročito pogodne za prozore, balkone i terase. Danas ih ima nekoliko stotina vrsta i svake godine strani odgajivači cveća lansiraju poneku novu vrstu na tržište.
Uspravna muškatla lako se prilagođava i u najlošijim uslovima. Uspeva u bilo kojoj vrsti zemlje, ali ipak voli nešto težu zemlju naročito zato što je celog leta izložena suncu. Danas ih ima različitih boja – od bele do ljubičaste, a postoje sorte s jednostavnim i duplim cvetovima. Duple su starije vrste i one ne cvetaju tako bogato. Muškatla nije osetljiva i lako se gaji. Izložena suncu bujno raste i mnogo cveta od proleća do kasne jeseni. Treba je presađivati svakog proleća i tada joj treba malo skratiti žilice i grančice. Zimi se grančice ne seku jer mogu lako da istrule. Ove muškatle leti treba obilno zalivati i povremeno prihranjivati. Prilikom zalivanja valja paziti da se ne pokvase cvetovi i listovi. Zimi se retko zaliva.
Muškatla lozica ili viseća muškatla je veoma pogodna za terase, balkone, police i viseće korpice. Pušta naniže grančice koje mogu da narastu i do metra dužine. Lišće joj je svetlo, mesnato i krto, slično bršljanovom. Ima ih s jednostavnim i duplim cvetovima bele, ružičaste ili crvene boje.
Engleska ili velikocvetna muškatla je mnogo nežnija i osetljivija od prethodne, ali je njen cvet krupniji, veoma lep, sa šarama. Cveta samo jednom godišnje, u kasno proleće. Lišće joj je čvrsto, kovrdžavo, a na ivici nareckano. Voli mnogo svetlosti, pa je treba držati na sunčanom prozoru. Za vreme velikih vrućina treba je malo zakloniti.
Šarenolisnoj muškatli lišće je obojeno belim, tamnozelenim ili bakarnosmeđim šarama. Raste sporije od ostalih vrsta i niskog je rasta. Veoma je lepa i dekorativna. Cvet joj je sitan, crven i neupadljiv. Gaji se samo zbog šarenog lišća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.