U trendu

Ulica Ive Lole Ribara jedinstvena u Nišu zbog ukrašenog drvoreda lipa (FOTO)

Ulica Ive Lole Ribara u Nišu jedna je od najlepših u tom gradu zbog drvoreda lipa, a svakako je najneobičnija jer je dobar deo stabala u proteklih pet godina ukrašen i oslikan.

Ukrašavanje stabala započela je stanovnica ulice, doktorka Boba Milićević Mišić, a potom su joj se pridružile komšinica i njena majka, a do sada je oslikana otprilike polovina drvoreda.

Stabla lipa malo po malo dobile su mnoštvo cvetova, leptira, srca i drugih ukrasa i crteža u veselim bojama.

Boba Milićević Mišić rekla je za agenciju Beta da su lipe „jedno sveto drvo, drvo starih Slovena“ i kako je kazala, ukrašavanjem je želela da im da „malo duše“.

„Na ideju da počne da ukrašavam lipe u svojoj ulici došla sam zahvaljujući društvenim mrežama, ali i putovanjima u inostranstvo. U glavnom gradu Nemačke postoji ‘ulica pod lipama’, a u Los Andjelesu je jedan bogati kolekcionar umetnina oko svog privatnog muzeja posadio lipe“, kazala je Milićević Mišić.

Komšije su sa oduševljenjem prihvatile Bobinu ideju da ukrašava drveće, a jedna devojčica joj se u tome i pridružila.

„Bili su oduševljeni i uglavnom su me zapitkivali šta sam to radila, zašto se tako igram, ali je mene to smirivalo i ja sam u tome našla smisao. Drugi deo ulice, onaj sa manjim brojevima uradila je mala komšinica Lena uz pomoć svoje mame“, rekla je Milićević Mišić.

Lipe u ulici Ive Lole Ribara dobiće zasigurno i nove ukrase i crteže.

„Korona je malo sprečila moj kreativni rad, jer puno radim i u kovidu. Čim se budu stvorili uslovi nastaviću da se igram i ukrašavam moje voljene lipe“, kazala je ona.

Za ukrašavanje drveća Milićević Mišić koristi najrazličitije materijale poput plastičnih zatvarača, tkanine, kanapa i vune za pletenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.