U trendu

Ulovili ozloglašenu ribu ubicu, pustili je – pa se pokajali

Nordijski ribari su iz lokalnog kanala izvukli tri kilograma tešku zloglasnu ribu-ubicu. Retki ulov se desio u gradu Norkopingu, u kojem se nalazi Motala Strim, rečni sistem dužine 100 kilometara koji odvodi jezero Vatern u Baltičko more, prenose mediji u svetu.

Džonatan Rozales često ide na pecanje sa prijateljima. Dosad nikada nisu ulovili ništa slično. Ovoga puta on i njegovi prijatelji imali su više štapova u vodi, kada su u njoj videli senku koja se kreće. Iznenada, mamac je nestao.

„Svi smo morali da uđemo da ga izvučemo. Međutim, umirio se kada smo ga izvlačili iz vode“, prepričava Rozales svoje jedinstveno iskustvo. Onda su ugledali tri kilograma teško čudovište, neobično ružno i sa oštrim zubima. Pošto riba nije podsećala na nešto što su videli pre, fotografisali su je i dobronamerno, pustili je nazad u vodu i najverovatnije posle zbog toga zažalili.

„Mi smo sportski ribari, pa smo je pustili“, rekao je Džonatan Rozales.

Posle objavljivanja slike na ribarskom forumu, saznali su da to nije ništa drugo nego paku, bliski srodnik pirane rodom iz Južne Amerike. Stručnjaci smatraju da uljez može izazvati velike probleme.

Nažalost, akvarijumska riba se često oslobađa i tako dospeva u prirodne vode, zbog čega postoji rizik da se naruši prirodna ravnoteža. Pored toga, postoji dodatni rizik od širenja novih ribljih bolesti. Paku je slatkovodna riba koja se, za razliku od njegovog ozloglašenog rođaka, uglavnom hrani biljkama, ali može da dostigne dužinu do jednog metra i težinu do 40 kilograma. Poznato je da je vrlo invazivan i da se brzo razmnožava u povoljnim uslovima.

Na Papui Novoj Gvineji, gde se uzgaja za hranu, ima reputaciju da voli da napada ljudske testise, pa zato ima nadimak „loptica“.

1 komentar
  1. Rade Božić

    Poslati sve naše političare na kupanje u toj reci.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike