najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umesto da idu u školu, deca će putovati i učiti sa nama (video)

Školovanje dece na putu“, novi je globalni trend kojem se okreće sve veći broj roditelja, koji umesto klasičnog školovanja svojim mališanima žele da priušte obrazovanje „iz prve ruke“.

Britanski par Pol i Kerolin King, koji su se i upoznali tokom jednog od putovanja, proveli su poslednjih 19 meseci putujući sa svojim šestogodišnjim sinom Vinstonom i dve godine mlađim Henrijem, posetivši ukupno 15 zemalja.

Kada je došlo vreme da se vrate kući i upišu dečake u školu, odlučili su da naprave potpuno suprotno – prodali su svoju 280 hiljada funti vrednu kuću i nastavili sa putovanjem, u želji da dečake podučavaju sasvim drugačije od klasičnog sedenja u razredu i učenja definicija.

„Ne želimo da teramo svoju decu da budu štreberi, da se navikavaju na krute rasporede i besmislene ispite. Ne dižemo glas na svoju decu, zašto bi onda dozvolili učiteljima da čine to isto?“, kaže 39-godišnji otac porodice. Roditeljima je ideja za obrazovanje na putu pala na pamet kada je Vinston, tada jednogodišnjak, počeo da raspoznaje slova i tvrdi da mu je dosadno u jaslicama.

Od tada su proputovali Rumuniju, posetili Dubai, Indiju, Maldive, Maleziju, Indoneziju, Borneo, Tajland, Laos, SAD, Kolumbiju, Španiju, Egipat, Italiju i Češku – ali ne nameravaju da stanu.

„Ponekad se čini kako je to uzalud, na primer kad su dečaci zaljučili da su piramide dosadne. Ali kasnije ih vidimo kako prepričavaju detalje sa putovanja i shvatimo da se sve isplati“, kažu roditelji, koji „lekcije“ prilagođavaju zemlji i iskustvima koja trenutno prolaze.

„Jedno jutro su se probudili i pitali nas da ih ponovo odvedemo u Egipat. Ranije smo im čitali istoriju zemlje i tog jutra su imali gomilu pitanja. Zašto napamet učiti istoriju kada njene tragove mogu da vide uživo?“, zaključuju roditelji, zahvalni što finansijski mogu da podnesu takvu edukaciju.

Porodica je vlasnik male kompanije koju vode na daljinu, a dovoljno je uspešna da pokriva njihove planove. Nakon leta provedenog u Pragu, spremaju se da otputuju na Island, a zatim u Australiju, prenose mediji.

Šta vi mislite o ovoj odluci roditelja King?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike