Umrla Vorholova zvezda i inspiracija za pesmu Lu Rida

Transrodna glumica Holi Vudloun (Holly Woodlawn), koja je inspirisala Lu Rida za pesmu “Walk on the Wild Side” i glumila u andergraund filmovima Endija Vorhola, preminula je od raka u 70. godini, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Rodjena u Portoriku kao Aroldo Santjago Franseski Rodriges Danakl, uzela je novo ime pošto je napustila kuću u 15. godini i auto-stopom došla u Njujork.

U intervjuu za Gardijan 2007. je rekla da je bila veoma srećna kada je postala “Vorholova superzvezda” i da se osećala kao Elizabet Tejlor.

“Nisam znala da ne samo da neće biti novca, već da će zvezda sijati dve sekunde i da je to to. Ali vredelo je, droge, žurke, bilo je čudesno”, rekla je Vudloun.

Ona jer rekla da Rida nije upoznala sve do objavljivanje pesme “Walk on the Wild Side” 1972. godine.

Uprkos povoljnim kritikama za pojavljivanje u Vorholovim filmovima “Trash” i “Women in Revolt”, nije imala uspeh u mejnstrim filmovima. Ipak, u 90-im se pojavila u dva nezavisna filma “Twin Falls Idaho” i “Billy’s Hollywood Screen Kiss”, kao i u seriji “Transparent”, koja je dobila nagradu Golden gloub, o ocu koji je postao transrodna osoba. 

Džo Dalesandro, takođe Vorholova zvezda, rekao je da ju je posetio u bolnici. Njih dvoje u filmu “Trash”, u Vorholovoj produkciji i režiji Pola Morisija, glume par koji živi u njujorškom Ist Villiždu u potrazi za hranom i drogom.  

Vudloun je preminula juče u Los Andjelesu pošto se borila s rakom mozga i jetre, rekla je njena prijateljica Marijela Huerta.

Priča o njenom dolasku u Njujork je ovekovečena u početnim rečima pesme “Walk on the Wild Side” – “Holi je došao iz Majamija, Florida. Stopirala širom SAD. Iščupala obrve uz put. Obrijala noge i on je postao ona”. (Holly came from Miami, F.L.A. Hitchhiked her way across the U.S.A. Plucked her eyebrows on the way. Shaved her legs and then he was a she. She says, `Hey, babe, take a walk on the wild side’.)

(Beta)

Ostavite komentar