Umro reditelj Zgodne žene Geri Maršal

Scenarista i reditelj Geri Maršal koji je režirao filmske hitove “Zgodna žena” i “Odbegla mlada” umro je u 82. godini.

Maršal je umro u utorak u bolnici u Berbanku u Kaliforniji od komplikacija upale pluća koju je dobio posle moždanog udara, navela je u saopštenju njegov publicista Mišel Bega.

Bio je spretan u komediji i romansama i imao niz hit televizijskih serija medju kojima su “Hepi Dejs” (Happy Days) i veoma uspešnih filmova u boks ofisu.

Film “Zgodna žena” iz 1990. godine postao je jedan od komercijalno najuspešnijih filmova 1990-ih godina sa zaradom od 4,6 miliona dolara, a danas se smatra jednim od najuspešnijih filmova tog žanra.

Maršal se pojavljivao kao upečatljiv sporedan glumac u brojnim ulogama, gde je posebno privlačio njegov njujorški naglasak i grub nastup.

Ričard Gir koji je sa Džulijom Roberts igrao glavnu ulogu u “Zgodnoj ženi”, u saopštenju je napisao da su “svi voleli Gerija”, jer je on “bio mentor i navijač i jedan od najsmešnijih ljudi na svetu. Imao je dobro srce i vragolastu dušu. On je bio Geri”.

Maršal, brat glumice rediteljke Peni Maršal, diplomirao je novinarstvo na univerzitetu Nortvestern i radio u listu Njujork dejli njuz (New York Daily News) ali je otkrio da je bolji u pisanju smešnih replika.

“U kvartu gde smo mi odrasli u Bronksu čovek je imao samo nekoliko izbora, ili si bio sportista ili gangster ili si bio smešan”, rekao je Maršal u intervjuu iz 1980-ih.

Počeo je svoju karijeru u svetu zabave 1960-ih prodajući viceve komičarima, zatim je počeo da piše skečeve za emisiju “The Tonight Show”. Tada ga je zapazio komičar Džoi Bišop koji ga je odveo u Los Andjeles da piše za njegov šou.

Pokazalo se da je uspešan u pisanju za smešne TV serije i sa partnerom Džerijem Belsonom pisao je scenarije za najpopularnije komedije tokom 1960-ih medju kojima su “The Lucy Show”, i “The Dick Van Dyke Show”.

U januaru 1979. Maršal je imao tri od pet najpopulanijih komedija na televiziji uključujući “Hepi dejs” (Happy Days), koja je emitovana od 1974-do 1984.

Posle oko 1.000 epizoda komičnih serija, po njegovoj proceni, Maršal se okrenuo velikom platnu, sa filmom “The Flamingo Kid” iz 1984. godine, priči o odrastanju u kojoj je glavnu ulogu imao Met Dilon. Maršal je napisao scenario za taj film i režirao ga.

Kasnije se koncentrisao samo na režiranje. Spajanjem Ričarda Gira i Džulije Roberts u “Zgodnoj ženi” napravilo je ogroman hit, a isto je bio i film “Odbegla mlada” iz 1999. gde su njih dvoje ponovo igrali zajedno.

Medju njegovim hitovima su film “Overboard” iz 1987. sa Goldi Hon i Kurtom Raselom, “Dear God” sa Džonom Denverom i Džordžom Bernsom, “The Princess Diaries” iz 2001.

Geri Maršal biće sahranjen u krugu porodice ali se planira komemoracija za njegov rodjendan 13. novembra.

(Beta)

Ostavite komentar